Na človeško stranišče naj bi se bili s pomočjo njenega izuma sposobni navaditi prav vsi mački, trdi Avstralka. Foto: epa
Na človeško stranišče naj bi se bili s pomočjo njenega izuma sposobni navaditi prav vsi mački, trdi Avstralka. Foto: epa

Navajanje kosmatincev na človeško stranišče je očitno kar zahteven projekt, Avstralka pa je proces učenja razdelila na več stopenj.

Najprej se muc spozna z rdečim in ovalnim plitvim mačjim straniščem, ki pa je zelo podobno pravi straniščni deski. Pomembno je, da ga postavimo ob človeško stranišče.

Naslednji korak je premik rdečega nastavka, v katerem je poseben pesek za mačja stranišča, na straniščno školjko. Maček naj bi se na tej stopnji navadil skakati na človeško stranišče.

Ko to obvlada, je potrebno rdeči nastavek zamenjati z jantarno desko, ki pa že ima na sredini majhno odprtino. Zakaj? Da se kosmatinec sprijazni tudi z vodo pod njim in poskusi počepniti ter opraviti potrebo skozi odprtino.

Ko opazimo, da se vode ne boji več, jantarni nastavek zamenjamo z zelenim s precej večjo odprtino. Zdaj lahko le še čakamo in upamo, da bo naš ljubljenec prišel do cilja, da bo nekoč uporabljal isto stranišče kot ljudje brez vseh mačjih "pripomočkov".

Vendar pa še vedno ostajata nerešeni dve vprašanji, kako mačke naučiti, da bodo za sabo potegnile vodo, in ali bo zato zjutraj gneča pred kopalnico še večja.