Za ta naziv se je potegovalo 30.000 učiteljev z vsega sveta. Foto: AP
Za ta naziv se je potegovalo 30.000 učiteljev z vsega sveta. Foto: AP
Andria Zafirakou
Veselje britanske učiteljice ob prejemu nagrade. Foto: AP

Učiteljica umetnosti na javni srednji šoli Alperton v Brentu na širšem območju Londona je bila izbrana med desetimi finalisti, ki so se udeležili slavnostne proslave v Dubaju v organizaciji fundacije Varkey.

Med prvimi sta ji čestitala britanska premierka Theresa May in dubajski šejk Mohamed bin Rašid al Maktum. Ta je med drugim dejal, da je poučevanje "ena najboljših služb", učitelji pa so po njegovem mnenju "zvezde".

"Za učitelja moraš biti prilagodljiv, iznajdljiv in imeti veliko srce. To so lastnosti, ki jih delite s svojimi študenti vsak dan," pa je dejala Mayeva v videonagovoru.

Brent velja za etnično zelo raznoliko četrt, kjer prevladujeta revščina in nasilje. Tudi večina učencev Zafirakoujeve prihaja iz revnih družin. Kot so pojasnili organizatorji, se Zafirakoujeva trudi spremeniti razmere tako v učilnici kot na ulici, pri tem pa tesno sodeluje s policijo glede prepoznavanja morebitnih groženj. Bolj se je poglobila tudi v razumevanje različnih etničnih skupin, ki hodijo na šolo, in jim dala nove možnosti izražanja.

Izbor najboljšega učitelja je potekal že četrtič, vsakič pa so zmagovalci dobili milijon dolarjev. Organizatorji nagrado sicer izplačujejo enkrat letno prihodnjih deset let, a pod pogojem, da oseba še najmanj pet let poučuje.