23-letnega moškega, ki je pred dnevi na O'ahu pripotoval iz New Yorka, so – tako kot druge turiste – opozorili, da mora najprej v obvezno 14-dnevno samokaranteno, torej da dva tedna ne sme zapuščati svoje hotelske sobe. Mladenič je brez zadržkov podpisal izjavo, da se z ukrepom strinja, a že dan pozneje začel na svojem Instagramu objavljati fotografije s plaže, med surfanjem, med nočnim pohajkovanjem po mestu ...

Slovita plaža Waikiki v Honoluluju je te dni praktično prazna. Foto: Reuters
Slovita plaža Waikiki v Honoluluju je te dni praktično prazna. Foto: Reuters

Kot so sporočili pristojni, so jih na fotografije opozorili "zaskrbljeni državljani", zato so jih preverili in ugotovili, da mladenič zares ni spoštoval karantene, zaradi česar so ga pridržali, so po poročanju CNN-a sporočili iz urada guvernerja.

Oblasti je pri tem najbolj zaskrbelo dejstvo, da se je 23-letnik po otoku prevažal z javnim prevozom, še poroča televizijska mreža.

Za nespoštovanje karantene oz. kršenje izrecnega pisnega soglasja o njej je zagrožena kazen 5000 dolarjev in do eno leto zapora.

Mladenič sicer še zdaleč ni edini, ki je na Havajih te dni kršil obvezno samokaranteno – nedavno sta v pridržanju končala tudi mladoporočenca, ki sta tja pripotovala na medene tedne, a se nista zmogla 14 dni zadrževati v hotelski sobi, je v spletnem pogovoru z državljani navedel guverner David Ige.

Na Havajih so sicer do zdaj uradno imeli 638 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom in 17 smrti, oblasti pa si prizadevajo, da bi statistiko obdržale na tej ravni. A prav zaradi nenehnega dotoka turistov iz celinskih ZDA, jim to ne uspeva, saj prihaja do novih in novih vnosov virusa na otočje. "Raje bi videli, da ljudje nekaj časa ne bi prihajali, vsaj dokler ne bo spet varno potovati," je tako za CNN dejal župan prestolnice Honolulu Kirk Caldwell.