Zaporniki so se na kolesa usedli v četrtek, po 15. etapah pa bodo 19. junija prikolesarili v Pariz. Foto: EPA
Zaporniki so se na kolesa usedli v četrtek, po 15. etapah pa bodo 19. junija prikolesarili v Pariz. Foto: EPA
Zapor
Skok iz zaporniških celic. Foto: EPA

Zaporniki, ki so dirko začeli v četrtek, so nad idejo več kot navdušeni, saj jim bo kolesarjenje od Lilla do Pariza omogočilo, da bodo vsaj za nekaj dni zaporniške celice zamenjali za večurno rekreacijo na svežem zraku in se spomnili, kako "diši" svoboda.

(Kolesarski) pobegi strogo prepovedani
Pravila pa so zaradi posebnih okoliščin seveda nekoliko spremenjena: skoraj 200 kolesarjev pazi kar 124-člansko spremljevalno osebje, med katerim so zaporniški pazniki in športni vaditelji, pobegi, razumljivo, niso dovoljeni, saj mora karavana ves čas voziti v strnjeni skupini, na koncu pa bodo zmagovalci vsi, ki bodo uspešno prikolesarili do Pariza.

Zaporniški kolesarji - vsi so bili obsojeni na od pet do desetletno kazen - se bodo na poti ustavili v 17 mestih, ki so bila izbrana po zanimivem merilu: obiskali bodo le tista, ki imajo zapor.

Kolesarjenje proti svobodi
Prestopniki so nad idejo navdušeni: "To je super, komaj čakam, da prekinemo dnevno zaporniško rutino in pobegnemo na prosto. Obljubili so nam tudi, da nam lahko, če se bomo obnašali vzorno, skrajšajo kazni," je dejal eden izmed njih.

Predstavnica zaporov Sylvie Marion pa je dejala, da je cilj projekta pomagati zapornikom, da se ponovno vključijo v družbo s poudarjanjem vrednot, kot so trud, skupinsko delo in pozitivna samopodoba. "Želimo jim pokazati, da z nekaj vadbe in truda lahko uresničijo cilje in začnejo novo življenje."

A. P.