Leta 1666 je požar v Londonu divjal kar štiri dni. Foto: Reuters. Foto:
Leta 1666 je požar v Londonu divjal kar štiri dni. Foto: Reuters. Foto:

V okviru štiridnevnega festivala ob obletnici velikega požar so na bregu reke Temze zgradili velikansko leseno repliko mesta, pod katero se je podpisal ameriški umetnik David Best, in jo pred očmi množice radovednežev v nedeljo zvečer tudi zažgali.

Prizor, ko so ognjeni jeziki obliznili 120-metrsko leseno konstrukcijo in razsvetlili črno noč, je bil veličasten, poročajo britanski mediji.

Požar je leta 1666 uničil večino srednjeveškega mestnega središča, tudi staro katedralo svetega Pavla in večino poslopij mestne uprave. Ognjeni pekel je divjal kar štiri dni, uničil je več kot 13.000 hiš in 87 cerkva. Po nekaterih ocenah so bili uničeni domovi kar 70.000 od takratnih 80.000 prebivalcev Londona.

Požar tudi na znamkah
Ob 350-letnici velikega požara bo v Veliki Britaniji izšla serija šestih znamk, ki jih je zasnoval avtor stripov John Higgins. Na njih je upodobil tako izbruh in razširjenost kot tudi posledice katastrofalnega požara, poroča STA.

"Primerno je, da obeležimo obletnico požara z inovativno serijo znamk, ki obujajo prizore tega dogodka," je povedal Philip Parker iz britanske pošte Royal Mail.