Ob vnovičnem izidu 14 studijskih albumov Pink Floydov je po zraku zajadral napihljivi pujs. Foto: Reuters
Ob vnovičnem izidu 14 studijskih albumov Pink Floydov je po zraku zajadral napihljivi pujs. Foto: Reuters
Naslovnico albuma si je pred 35 leti zamislil basist skupine Roger Waters. Foto: EMI

V ponedeljek so že ob zori s helijem napolnili 30 metrov dolgo in 5 metrov visoko "letečo žival", s katero so pri založbi EMI skoraj točno 35 let po nastanku naslovnice albuma Animals, na kateri je bil podoben leteči prašič, proslavili ponovno izdajo albumov slavnih progresivnih rockerjev.

Pri EMI-ju so nameravali visoko v zrak spustiti prav istega napihljivega prašiča z naslovnice, na katerem se je v neki delavnici nabiral prah vse od izvirnega fotografiranja, a so pred dvema tednoma ugotovili, da zaradi dotrajanosti vendarle ne more poleteti, in so izdelali repliko. Na naslovnici albuma Animals je bila kombinacija fotografij elektrarne Battersea, posnete 2. decembra 1976, in prašiča, fotografiranega dva dni pozneje. 3. decembra tisto leto je prašič "ušel" in zajadral do letališča Heathrow, nato pa ga je ujel neki kmet v Kentu na jugovzhodu Anglije.

Založba EMI pod sloganom Why Pink Floyd ... ? ponovno izdaja vseh 14 albumov legendarne zasedbe, mogoče jih je kupiti tudi v kompletu. Od ponedeljka naprej je na prodaj tudi posebna izdaja enega najbolj priznanih albumov skupine The Dark Side of The Moon, na kateri se je znašla tudi doslej še ne izdana glasba iz arhivov ene najuspešnejših rockskupin vseh časov, ki je po svetu prodala 200 milijonov albumov.

Spet aktualna družbena kritika
Animals je bil deseti studijski album skupine Pink Floyd, izšel je januarja 1977. Gre za konceptualni album, katerega tematika je neusmiljena kritika socialno-političnih razmer v 70. letih v Britaniji (kar je v sodobnosti, ki so jo pred kratkim na Otoku zaznamovali poulični nemiri, spet zelo aktualno) in je zaznamoval pomemben zasuk v glasbenem slogu zasedbe.

Prav pri tem albumu so se začela kazati tudi prva nesoglasja znotraj skupine, ki jo je nekaj let pozneje zapustil klaviaturist Richard Wright. Naslovnico s prašičem, ki lebdi nad dimnikoma elektrarne Battersea, si je zamislil basist Roger Waters v sodelovanju z dolgoletnimi sodelavci, oblikovalsko skupino Hipgnosis.