Animirani junaki risane nanizanke He-man in gospodarji vesolja. Foto:
Animirani junaki risane nanizanke He-man in gospodarji vesolja. Foto:
Mattelova igračka He-man in njegov prijatelj, mogočni tiger Cringer iz leta 1982.

Na male zaslone se je vrnila kultna risana nanizanka He-man in gospodarji vesolja. Ogledate si jo lahko vsak torek nekaj pred 16.00 na 1. programu Televizije Slovenija, ponovitev pa sledi vsako sredo okrog 10.00.

Urednica animiranega otroškega programa na TV Slovenija, Andreja Hafner, je povedala, da gre za 13 delov nanizanke iz leta 1983. "Pri nas pa smo jih prvič predvajali leta 1990 v sklopu Živ-žava," je dodala. Pa se lahko ljubitelji risank veselijo še katerega od "starih, a še vedno najboljših" animiranih junakov? Ja, saj je Hafnerjeva dejala, da bodo kmalu začeli predvajati priljubljeno risanko Palček Smuk in mravljinčka Ferdija. Najverjetneje pa bodo na svoj račun prišli tudi navdušenci nad modrimi možiclji in damo, Smrkci.

Kdo sploh je He-man?
He-man je princ Adam iz dežele Eternije. Ko Adam prime meč in vzklikne: "Pri Grayskullu!", se spremeni v He-mana, najmočnejšega človeka v vesolju, hkrati pa se v mogočnega tigra spremeni tudi njegov prijatelj tiger Cringer. He-man je svojo skrivnost zaupal le trem prijateljem, s pomočjo katerih brani grad Grayskull pred zlimi silami Skeletorja.

He-man je prava blagovna znamka
Čeprav so bili He-man in njegovi prijatelji v 80. letih junaki stripov in igrače, ki jih je izdeloval Mattel, so najbolj "zasloveli" prav z risano nanizanko, ki so jo producirali pri Filmation Studios. Prvič so junaki osvojili srca gledalcev leta 1983, prvih 130 epizod pa je bilo na sporedu do leta 1985.

Leta 1990 je sledilo nadaljevanje He-manovih dogodivščin z Novimi dogodivščinami He-mana, ko je branil futuristični svet Primus. Cartoon Network pa je leta 2002 izdelal remake prvotnih risanih nanizank iz 80. let. Nove epizode dogodivščin pogumnega plavolasca pa naj bi se obetale prihodnje leto.

A. M.