Ko je smeti začel pobirati oblečen v Spider-Mana, je požel ogromno pozornosti. Foto: Reuters
Ko je smeti začel pobirati oblečen v Spider-Mana, je požel ogromno pozornosti. Foto: Reuters

Hartono si je želel, da bi tudi drugi prebivalci obalne skupnosti pomagali pri pobiranju smeti z ulic in plaž, a mu to ni najbolje uspevalo, zato se je odločil, da se preobleče v superjunaka. "Najprej sem čistil brez kostuma, a to nikakor ni pritegnilo pozornosti javnosti do te mere, da bi se tudi sami pridružili in začeli pobirati smeri," je razložil 36-letnik.

Dodal je, da je pozornost javnosti, potem ko si je nadel kostum, strmo narasla.

Hartono kot Spider-Man večinoma pobira smeti, preden ob sedmih začne službo, njegove dejavnosti pa so pomagale osvetliti problematiko na državni ravni.

Kostum je sicer sprva kupil, da bi zaabaval nečaka, potem pa je vzbudil še pozornost drugih. Njegova želja je, da bi več pozornosti onesnaženosti posvečala tudi vlada in zaostrila pravila v povezavi z upravljanjem odpadkov, predvsem plastike. Dodal je še, da se mu zdi zmanjšanje porabe plastike ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storijo.

"Ustvariti moramo dober model, ki bo spodbudil javnost pri ohranjanju čistega okolja," je o akciji dejal njegov someščan Saiful Bahri.

Njegovo mesto Parepare ima sicer približno 142 tisoč ljudi, po podatkih študije iz leta 2018 pa dnevno proizvede 2,7 tone odpadkov, za katere ne poskrbi nihče.

Mnogi deli Indonezije imajo namreč težave z organizacijo javnih služb, ki bi se ukvarjale z onesnaženostjo, predvsem z odpadno plastiko, ki pogosto konča v rekah ali oceanih. Četrta najbolj naseljena država na svetu letno proizvede 3,2 milijona ton odpadkov, od tega pa jih približno polovica konča v morju.