38-letna političarka je ob pokojni pakistanski premierki Benazir Buto edina predsednica vlade, ki je rodila med mandatom. Foto: Reuters
38-letna političarka je ob pokojni pakistanski premierki Benazir Buto edina predsednica vlade, ki je rodila med mandatom. Foto: Reuters


"Vsekakor si želim, da bi se naučila maorskega jezika. Nisva pa se še odločila, kako se bo to zgodilo," je dejala, potem ko se je po šestih tednih porodniškega dopusta ta teden vrnila na delovno mesto. "To je uradni jezik. Gradi tudi naše razumevanje maorske kulture," je pojasnila.

Te reo Maori, kot se jezik imenuje v maorskem jeziku, je postal uradni jezik v tej tihomorski otoški državi leta 1987. Kljub prizadevanjem za razširitev njegove uporabe pa je še vedno na Unescovem seznamu ogroženih jezikov.

Okoli 130.000 od skupno 600.000 Maorov na Novi Zelandiji tekoče govori maorski jezik. Trenutno se okoli 25 odstotkov vseh učencev uči maorskega jezika v šolah, povpraševanje pa narašča. Vlada Jacinde Ardern želi doseči, da bo država postala dvojezična. Učenje maorskega jezika nameravajo zagotoviti na vseh šolah do leta 2025.

Premierka je v pogovoru še pojasnila, da je hčerki, ki sta jo s partnerjem Clarkom Gayfordom poimenovala Neve Te Aroha Ardern Gayford, dala maorsko srednje ime Te Aroha, ker "uteleša toplino, ki jo je maorska skupnost pokazala do družine".

Na Novi Zelandiji je ob angleškem in maorskem jeziku od leta 2006 uradni jezik tudi novozelandski znakovni jezik.