Foto:
Foto:
Karneval je mimo, žepi so polni in zdaj je čas za stavko!

Dogodek so spremljali številni razočarani turisti. Beneški gondoljerji, ki so si za vzor morda vzeli kar italijanske snemalce in železničarje, so na sobotnem protestu za kratek čas zaprli najpomembnejšo mestno prometnico, Canale grande.

Svoje gondole so strumno postrojili in tako izrazili svojo jezo in nestrinjanje z odlokom mestnih oblasti, da gondole ne smejo voziti po kanalih med eno uro zjutraj in pol enajsto dopoldan.

Predsednik sindikata gondoljerjev je razložil: "To je stavka! Vendar ne stavkamo zato, ker ne bi imeli radi turistov. Protest bomo končali, šele ko bo mesto preklicalo nerazumno in škandalozno odločitev. Vsa druga motorizirana plovila lahko neovirano plujejo 24 ur na dan!"

Gondoljeri bodo na pogajanjih zahtevali tudi boljši nadzor hitrih motornih čolnov, ki povzročajo za gondole moteče valovanje.

Predsednik sindikata je opozoril, da stavka lahko traja tri dni ali pa en teden. Turiste je pozval, naj uporabljajo manj romantičen način prevoza, v mislih je imel vodne avtobuse, ali pa naj v znak solidarnosti kar pešačijo.

To pa ni prva stavka gondoljerjev. Leta 2002 so se sprli med seboj. Gondoljerji so protestirali zaradi dobičkarjev, ki so nezakonito izposojali gondole, s katerimi so se potniki vozili po nižjih cenah.