Po treh dneh jih je opazil helikopter. Foto: EPA
Po treh dneh jih je opazil helikopter. Foto: EPA

Mikronezijo v Tihem oceanu sestavlja več kot 600 otokov, manj kot kilometer dolg otoček Pikelot pa je tri dni kot zatočišče služil trem lokalnim mornarjem.

Mikronezijci so tam pristali, ker je njihovemu čolnu zmanjkalo goriva in jih je zaneslo s poti – morali bi odpluti od atola Poluvat do 42 km oddaljenega Pulapa.

Alarm so sprožile oblasti na sosednjem ameriškem ozemlju Guam, klic na pomoč pa je prestregla ladja avstralske vojne mornarice HMAS Canberra, ki je plula v bližini.

Paketi hrane za najdeno trojico. Foto: Reuters
Paketi hrane za najdeno trojico. Foto: Reuters

Sprožili so iskalno akcijo in eden izmed helikopterjev z ladje je na majhnem otoku nazadnje opazil velik znak SOS, mednarodni Morsejev znak za stisko, zapisan v mivko.

Mornarje so našli skoraj 200 kilometrov od kraja, iz katerega so se odpravili.

Vsi so živi in zdravi

Posadka helikopterja je preverila stanje najdenih in jim dala hrano ter pijačo. Mornarji naj bi bili po besedah reševalcev v dobrem stanju, brez večjih poškodb.

"Ponosen sem na odziv in profesionalnost vseh na krovu, ko izpolnjujemo svojo obvezo, da prispevamo k varnosti življenj na morju, ne glede na to, kje na svetu smo," je povedal poveljnik vojaške ladje Terry Morrison.

Na otoček so nato poslali patruljno plovilo, ki bo preživele dokončno rešilo, poroča Guardian.

Na podoben način se je leta 2016 v Mikroneziji rešil tudi par, ki je na nenaseljenem otočku East Fayu obtičal kar za ves teden, nase pa nazadnje prav tako opozoril z napisom SOS v pesku.