Križali so 23 ljudi, med njimi dve ženski. Foto: EPA
Križali so 23 ljudi, med njimi dve ženski. Foto: EPA
Križanje
90 odstotkov Filipincev pripada krščanskim veram, od tega jih je 81 odstotkov rimskokatoliške vere. Foto: EPA

Več tisoč Filipincev bo ta teden uprizarjalo repliko križanja in samobičanja, zato da bi dokazali svojo vero. Vlada je zato pozvala vse vernike, naj se cepijo proti tetanusu in naj poskrbijo, da bodo uporabljali čiste biče in žeblje.

"Mi ne poskušamo uničiti tradicije, saj je za nekatere od nas bičanje postalo neka vrsta pokore za naše grehe," je dejal sekretar za zdravje Francisco Duque. "Globoke rane so pri bičanju neizogibne in so zaradi vetra izpostavljene prahu, pa tudi vročini. To lahko pripelje do različnih infekcij, kot je tetanus."

Štirje s pravimi žeblji
V mestu San Fernandu se je prijavilo 23 ljudi, ki so uprizorili križanje na treh impoviziranih Golgotah. Štirje izmed teh so uporabili prave žeblje. Med drugim so na križ pribili tudi 15-letnega fantka in 18-letno dekle, ki so ju predtem še prebičali.

Opozorilo tudi turistom

Vlada je v svojem opozorilu še dodala, naj verniki s seboj prinesejo dovolj vode. S tem se bodo izognili dehidraciji ali zastrupitvi, do katere lahko pride, če kupijo vodo od neznanih ljudi. Opozorilo velja tudi za turiste in druge opazovalce. "Najbolje je, da s seboj prinesete hrano. Ne le zaradi prihranka denarja, temveč predvsem zato, da se izognete boleznim, kot so driska, hepatitis A in trebušni tifus."

Coca-Cola je sponzor
Izredno krvavo prireditev, kjer marsikdo obleži okrvavljen na tleh, sponzorirata ameriška multinacionalka Coca-Cola in podjetje Smart Telecommunications.

N. G.