Manneken Pis si je do zdaj nadel že najrazličnejša oblačila. Foto: EPA
Manneken Pis si je do zdaj nadel že najrazličnejša oblačila. Foto: EPA

Tako je vsak dan količina čiste vode, ki bi zadostovala za uporabo desetih gospodinjstev, stekla neposredno v bruseljsko kanalizacijo. Pod to odkritje se je podpisal energijski tehnik Régis Callens, potem ko so v 61 centimetrov velik kip namestili meter. "Sprva smo menili, da gre za zaprt tok, ki ne porablja ničesar," je pojasnil in dodal, da mu temu vprašanju zelo dolgo nihče ni posvečal pretirane pozornosti.

Zdaj pa so vzpostavili poseben kanal, ki zbira vodo dečka, ki lula, in jo preusmerja nazaj v kip ter tako tvori zaprti krožni tok in omejuje porabo čiste vode.

"Ponosno lahko povemo, da Manneken Pis prvič v 400 letih ne porablja sveže pitne vode. Občina se po tem odkritju zavezuje, da bo preverila vse mestne fontane in poskušala preprečiti podoben odpad," so pojasnili mestni predstavniki. Ob tem so dodali, da bodo izboljšali tudi nadzor inštalacij v šolah in športnih centrih, saj želijo biti dober zgled in vse v Bruslju spodbujati, da so pozorni na svojo porabo vode.

Manneken Pis, ki ga vsako leto obišče več tisoč turistov, je sicer kopija kipa iz leta 1619, original pa hranijo v bližnjem mestnem muzeju, še poroča The Guardian.

Kip ob posebnih priložnostih oblečejo v slovesna oblačila – doslej si jih je nadel že več kot 800, podarili pa so mu jih države, športniki, umetniki ali različna interesna združenja. Vsa so na ogled v bruseljskem mestnem muzeju.