Gre za tretjeosebno igro, ki združuje bojevanje, raziskovanje in grajenje virtualnega sveta. Foto: Reuters
Gre za tretjeosebno igro, ki združuje bojevanje, raziskovanje in grajenje virtualnega sveta. Foto: Reuters

Nadgrajena različica Fortnita namreč vsebuje plačilni sistem v okviru katerega so mogoče transakcije, ki se izognejo sistemoma trgovin Apple App Store in Google Play, s tem pa tudi običajni delitvi prihodka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Apple, ki uporabnikom svojih pametnih prenosnih telefonov ne omogoča nalaganja aplikacij mimo App Stora, je zaradi tega v četrtek umaknil igro iz svoje trgovine z aplikacijami, še isti dan mu je sledil tudi Google.

Lani je mednarodni turnir potekal na razprodanem teniškem stadionu v New Yorku. Zmaga je prinesla rekordnih 2,7 milijona evrov. Foto: Reuters
Lani je mednarodni turnir potekal na razprodanem teniškem stadionu v New Yorku. Zmaga je prinesla rekordnih 2,7 milijona evrov. Foto: Reuters

Epic se je na to hitro odzval z vložitvijo tožbe proti Applu, češ da proizvajalec prenosnih telefonov iPhone zlorablja svoj monopolni položaj. Od sodišča zahteva, da Applu odredi, da preneha s "protikonkurenčnim ravnanjem" in razveljavi njegova pravila, ki od vseh razvijalcev aplikacij zahteva plačilo 30-odstotne provizije od transakcij, opravljenih znotraj aplikacij.

V Applu odgovarjajo, da so se za umik igre odločili, ker je Epic Games z nadgrajeno različico igre kršil pravila trgovine z aplikacijami App Store, ki veljajo enako za vse razvijalce aplikacij in prispevajo tudi k zagotavljanju varnosti uporabnikov aplikacij iz njihove trgovine. Podobno so pojasnili tudi v Googlu.

Sorodna novica Najstnik z zmago na turnirju videoigre Fortnite postal milijonar

Uporabniki bodo sicer na svojih pametnih prenosnih telefonih še vedno lahko igrali že nameščeno igro Fortnite, pri čemer pa uporabniki Applovih prenosnih telefonov ne bodo mogli več nalagati posodobitev igre, saj je to zanje mogoče le prek trgovine App Store. Uporabniki naprav z Googlovim operacijskim sistemom Android imajo medtem možnost posodobitve nalagati tudi neposredno s spletnega mesta igre.

Velikanski uspeh igre

Fortnite sicer sodi med najbolj priljubljene videoigre na svetu, gre za zvrst t. i. battle royale, kjer se večja skupina igralcev spopade do zadnjega še stoječega junaka. Izdali so jo leta 2017, že naslednje leto je ustvarila več kot dve milijardi evrov prihodkov.

Igrati jo je mogoče na različnih napravah, zelo razširjena je tudi v svetu e-športa, v katerem gledalci spremljajo v živo, kako v igranju te igre tekmujejo izkušeni igralci. Do danes jo je igralo že 350 milijonov uporabnikov, med njimi tudi številni zvezdniki.

O izjemni popularnosti igre priča tudi nagradni sklad na lanskem turnirju, ki je znašal kar 27 milijonov evrov. 16-letni zmagovalec je v žep pospravil najvišjo nagrado v zgodovini tekmovanj v računalniških igrah. Nagrada v znesku treh milijonov dolarjev (2,7 milijona evrov) se lahko kosa z izplačili, ki jih dobijo zmagovalci na tradicionalnih športnih dogodkih.

Številni oboževalci so sicer prepričani, da bo Epic dobil spor z Applom, pripravljene pa imajo že tudi morebitne rešitve. Če bo igra prenehala delovati na iPadu, jo bodo s prijatelji pač začeli igrati na Sonyjevi igralni konzoli PlayStation, je v Reutersovi reportaži zatrdil osemletni Londončan Calum.