Šest prostovoljcev, ki so se odzvali spletnemu vabilu, smo razporedili v pare. Dvojica je najprej približno uro v pogovoru odgovarjala na vprašanja iz poskusa Arthurja Arona. Sledilo je nepremično zrenje v oči. Foto: Osvežilna fronta
Šest prostovoljcev, ki so se odzvali spletnemu vabilu, smo razporedili v pare. Dvojica je najprej približno uro v pogovoru odgovarjala na vprašanja iz poskusa Arthurja Arona. Sledilo je nepremično zrenje v oči. Foto: Osvežilna fronta

Eksperiment
Formulo ljubezni v književnosti, filmu in glasbi ljudje iščemo že stoletja, vsaj nekaj desetletij pa tudi znanstveniki v nadzorovanih okoliščinah preverjajo hipoteze, povezane z zaljubljenostjo. Znanstvena revija Personality and Social Psychology Bulletin je že leta 1996 objavila članek dr. Arthurja Arona in sodelavcev, ki so eksperimentalno preverjali, ali lahko vodeni pogovor, recimo mu slepi zmenek, z vnaprej pripravljenimi vprašanji, ki mu sledi strmenje oziroma globok pogled v oči, zbliža dva neznanca. 36 strukturiranih vprašanj, uporabljenih v eksperimentu, od sogovornikov zahteva odkritost in dopuščanje ranljivosti, to pa ljudi zbliža.

Video: Napovednik eksperiment
Poskus smo veliko manj znanstveno, kot se je tega lotil raziskovalec Aron, ponovili tudi na Televiziji Slovenija (dogajanje so spremljale kamere). Šest prostovoljcev, ki so se odzvali spletnemu vabilu, smo razporedili v pare. Dvojica je najprej približno uro med pogovorom odgovarjala na vprašanja iz omenjenega eksperimenta. Sledilo je nepremično zrenje v oči. Ali si zaslužimo vzdevek Kupid, boste izvedeli v Osvežilni fronti. Z nami v studiu bosta tudi prostovoljca Zala Hrastar in Rok Gumzej.

Omamna zaljubljenost
Medsebojna privlačnost v povezavi s pripisovanjem želenih idealnih lastnosti osebi, ki je še ne poznamo dodobra, tvori zaljubljenost, pravi psihologinja Mojca Majerle, avtorica knjige Skupaj in narazen. Po bioloških teorijah pa naj bi nam zaljubljenost omogočila, da se osredotočimo na enega partnerja in poskrbimo za potomstvo. "Zaljubljenost traja nekje do dve leti, kar pomeni, da nam partner pomaga skrbeti za otroka," pojasnjuje psihologinja.

Video: Studio Mojca
Med zaljubljenostjo se spremeni ravnovesje hormonov, sproščajo se serotonin, dopamin in oksitocin, razširijo se nam zenice, pogosteje se potimo in zardevamo. "Inhibicije, to je zadrževanje, da ne počnemo česa, kar bi kasneje obžalovali, se sprostijo, kar je podobno stanju alkoholiziranosti. Če smo zaljubljeni in še nekaj popijemo, se ne bomo zadrževali, kot bi se sicer, kar je lahko pozitivno, kot tudi negativno," razlaga Mojca Majerle. V oddaji bo odgovorila tudi na vprašanje naše gledalke, ki ji zaljubljenost povzroča težave.

Ljubezenski nasveti
Težave so imeli tudi znani Slovenci Anže Zevnik, Aleš Novak in Tadej Pišek. Razkrivajo jih v anketi. Trenutno pa se z njimi ukvarja tudi naš dojenček, ki že razmišlja, kako bo osvojil Majo iz Žabic. Njegova načrtovana osvajalska fraza je "Vsakič, ko te vidim, me prime kakat".

Če ne boste sledili njegovemu zgledu, rešitve za vse mogoče težave zaljubljencev ponuja tudi Vid Sodnik v rubriki Problemi prvega sveta. Kaj narediti, če se zaljubljenost ne razvije v ljubezen, pa smo obdelali že v prejšnjih sezonah. Youtube tako za vas hrani žličkanje in prekinitev zveze.

Video: Vid
V Epskem filmu pod drobnogled jemljemo romantične komedije in vse njene sestavine. Rok Bohinc in Peter Frankl vam bosta razkrila pet stvari, ki ju je naučil ta filmski žanr. Prave ekranizirane ljubezni denimo ni brez brezpogojnega zaupanja, drame na letališču, nevihte in poroke.

Zmenkarske aplikacije
Milenijci, torej ljubitelji avokada, lesa in zmenkarskih aplikacij, ki so rojeni med letoma 1980 in 2000, sodeč po spletnih raziskavah (ki niso nujno zanesljive) pri iskanju partnerja največ stavijo na Facebook. Sledijo WhatsApp, Instagram in Tinder. Raziskava iz leta 2017, ki je vključila več kot 20.000 uporabnikov zmenkarskih aplikacij po vsem svetu, pa kaže, da na spletu ljubezen išče več moških kot žensk. Povprečen uporabnik je star skoraj 34 let, ima službo in je na portalu ali appu za zabavo. Malo manj kot petina uporabnikov išče resnega partnerja, 13 odstotkov seks. Eno od zmenkarskih aplikacij si je naložil tudi standupski komik Gašper Bergant. Deset neugodnih vprašanj na to temo mu je zastavila Neža Prah Seničar. Tisto, česar v oddaji ne boste videli, lahko poiščete na spletu. Oddaja Osvežilna fronta ima namreč svoj kanal na Youtubu. Prav tako se lahko z nami povežete na Facebooku, Instagramu in Snapchatu. Zmenke pa imamo ob ponedeljkih ob 17.30 na 1. programu TV Slovenija.