Mala medvedka se seli v Francijo. Foto: RTV SLO
Mala medvedka se seli v Francijo. Foto: RTV SLO
Bivališče medvedov v ljubljanskem živalskem vrtu
Čupa ne more ostati s svojo mamo. Foto: ZOO Ljubljana

Ker bi se Čupa v naravi pri določeni starosti osamosvojila in ločila od svoje mame, v živalskem vrtu pa ne more ostati z njo, so ji našli primeren dom v živalskem vrtu Parc de Courzieu v Franciji, kamor bo odpotovala predvidoma jeseni, so sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta.

Za Čupo zdaj skrbi njena mama, medvedka Meta. Samca Jako je osebje živalskega vrta od njiju ločilo in živi v posebnem delu ograde, ker jeJaka mladički nevaren. Tako je tudi v naravi. Medvedja samica sama skrbi za mladiče, samci so samotarji. Če v naravi naletijo na mladiče, jih skušajo ubiti, da se samice nato parijo z njimi in si tako zagotovijo svoje potomce.

Čupa je bila ob rojstvu majhna kot morski prašiček, gola, slepa, brez zob in krempljev, popolnoma nebogljena. V brlogu je spregledala, zrasla ji je dlaka, kremplji in zobje. Ko je zapustila brlog, jo je spremljala in učila mama medvedka. Skozi igro je spoznavala okolje in si pridobivala spretnosti, ki jih bo potrebovala kot odrasla medvedka.

Ker v francoskih gozdovih naseljujejo medvede iz Slovenije, želi omenjeni francoski živalski vrt gojiti medvede slovenskega porekla, ki naj bi bili ambasadorji tistih v naravi. Čupa bo imela zato pomembno nalogo pri izobraževanju obiskovalcev o ogroženosti in pomenu velikih zveri v Franciji in Evropi, so še sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta.