Krava Yvonne je postala zvezda bavarskega poletja. Foto: EPA
Krava Yvonne je postala zvezda bavarskega poletja. Foto: EPA

Nemški časnik Bild je na njeno "glavo" v soboto celo razpisal nagrado v višini 10.000 evrov. O pobegli kravi številni nemški mediji, tudi zaradi poletnega mrtvila, obsežno poročajo.
Nagrada je bila razpisana po tem, ko so lokalne oblasti lovcem dovolile, da lahko Yvonne po potrebi tudi ustrelijo, saj ogroža promet. Tako so se odločile, potem ko je krava s hitrim tekom po gozdni poti prekinila pot policijskemu avtomobilu.

Oblasti so sicer poudarile, da je lahko streljanje na Yvonne le izhod v skrajni sili, ko druge možnosti ni več. "Za kravo upamo le na najbolje," je dejala tiskovna predstavnica krajevnih oblasti in izrazila upanje, da bodo Yvonne na koncu vendarle ujeli živo in zdravo.

Odkup za živo kravo
Od sobotnega razpisa nagrade na naslovnici Bilda se je število lovcev in zasledovalcev po bavarskih gozdovih močno povečalo, neko avstrijsko zavetišče za živali pa je v skrbi za kravo sporočilo, da jo je pripravljeno odkupiti, če jo ujamejo živo.

Vodja zavetišča Aiderbichl v bližini Salzburga Dieter Ehrengruber je Yvonne v ponedeljek celo iskal s pomočjo helikopterja, a tudi to ni prineslo uspeha. Nedavno je pobeglo kravo sredi noči opazila skupina lovcev in veterinarjev na konjih, a le za hip, saj je nemudoma znova izginila v gostem podrastju gozda.

Sicer pa se krava zelo spretno izogiba ljudem. Tamkajšnji prebivalci so jo na primer skušali zvabiti iz gozda tako, da so pripeljali njeno sestro Waltraut, njenega sina Friesija in privlačnega bika Ernsta, a brez uspeha. Po mnenju lokalnega gozdarja Tonija Denka lahko Yvonne izsledijo le še psi, saj krave, kot je pojasnil, niso kot zajci in se v bližini lovca pametno potuhnejo.