Dogodek obravnavajo tudi policisti. Preiskujejo ga kot kršitev zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali. Foto: Radio Koper
Dogodek obravnavajo tudi policisti. Preiskujejo ga kot kršitev zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali. Foto: Radio Koper

Na Kačofon se je oglasil Griša Planinc, ki je pozneje kačo prevzel in jo predal v varstvo dvema izkušenima vivaristoma. Planinc nam je med drugim povedal, da se je prvič soočil z neko tujerodno vrsto kače pri nas.

"Ko sem dobil fotografijo, sem takoj videl, da ne gre za domorodno vrsto, ampak za tujerodno strupenjačo. Zato sem najditeljice prosil, da škatlo, v katero so ujeli kačo, zelo dobro zaprejo in poskrbijo, da kača nikakor ne bi zbežala iz nje. Malo sem preveril po spletu in hitro ugotovil, da bi lahko šlo za rdečo pljuvajočo kobro (Naja pallida), kar so mi potrdili tudi ljudje, ki se bolje spoznajo na te stvari. Zanimivo je to, da se kača brani tako, da pljuva strup, in če zaide ta strup v oči, lahko človek oslepi."

Planinc je zavrnil ugibanja, da naj bi strupena rdeča pljuvajoča kobra pobegnila z nedavne razstave kač v Piranu, saj v času od zaprtja razstave do danes najverjetneje ne bi preživela v zunanjem okolju. Rdeča pljuvajoča kobra ali afriška strupenjača Naja pallida se sicer brani s pljuvanjem, in če strup pride v stik z očmi, lahko povzroči oslepitev. A "piranska" strupenjača ni bila tako nevarna, saj je šlo za mladiča, je še pojasnil Griša Planinc.

Dogodek obravnavajo tudi policisti. Preiskujejo ga kot kršitev zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali.
Pogovoru z Grišo Planincem lahko prisluhnete s klikom na povezavo.

Gre za srednje veliko kobro, ki zraste do 70 cm ali največ 1,2 metra, v največjih primerih do 1,5 metra. Znana je po svetlo rumeno-rdeči barvi in črnem grlu, vendar se njene barve razlikujejo glede na to, v katerem delu Afrike živi. Mladiči so dejavnejši čez dan, odrasle kače pa ponoči. Te se čez dan skrivajo v starejših hlodih, luknjah ali pod kakšnim talnim pokrovom.