Populacija bobrov v Evropi se je v zadnjem času okrepila. Foto: Reuters
Populacija bobrov v Evropi se je v zadnjem času okrepila. Foto: Reuters

Še dobro, da je bil par, ki je užival v plovbi po reki, v času nesreče v podpalubju, sicer bi se dogodek zanju lahko končal tudi tragično. Plovilo je namreč utrpelo veliko škodo, ki so jo ocenili na nekaj tisoč evrov.

Ni znano, kdo bo škodo povrnil, saj je krivec za to, da je 20 metrov visok topol padel na jahto, marljivi bober, ki je preglodal deblo ravno v trenutku, ko je mimo plula jahta. "Imela sta srečo v nesreči, jahta je kljub hudim poškodbam lahko nadaljevala pot," je dejala policijska predstavnica v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska.

Bobri so sicer rastlinojedci in se prehranjujejo z listi, lubjem, vejami in vodnimi rastlinami, debla pa grizejo le iz dveh razlogov – mlajša drevesa za hrano, starejša pa za grajenje jezov, piše Deutche Welle. Odrasel bober v le petih minutah lahko podre dva metra in pol visoko drevo.

Evrazijski bober se je na začetku 20. stoletja zaradi pretiranega lovljenja znašel na robu izumrtja, danes pa se je njegova populacija zaradi naravovarstvenih ukrepov znova okrepila. V Evropi naj bi tako živelo že več kot 330.000 bobrov.