V Miamiju dva tisoč Slovencev na tekmi Miamija in Dallasa

Zvesti slovenski navijači so se tudi letos odpravili čez lužo na ogled prve tekme med Dallasom in Miamijem. Čeprav je bilo napovedano drugače, vse kaže, da je letošnje romanje slovenskih navijačev v Miami večje kot lansko. Tribuna bo glasnejša za 2500 slovenskih navijačev, ki bodo v spopadu ameriških košarkarskih ekip navijali za Slovenca – Luko Dončića in Gorana Dragića. "Eden je mojster, drugi pa 'tehničar', zato bo šov," je dejal eden izmed navijačev ter izrazil upanje, da se bosta Miami in Dallas znašla v finalu lige NBA, kar bo razlog za nov množičen obisk Slovencev v ZDA.

Za Televizijo Slovenija je eden izmed navijačev pojasnil, da gre za en resnično poseben dogodek. "Pa še Dončićev rojstni dan je," je pojasnil. "Dragić je v izjemni formi, Dončić prav tako, tako da upamo, da bosta oba zdrava."

Aleksander Javornik naše košarkarje spremlja že vrsto let. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Aleksander Javornik naše košarkarje spremlja že vrsto let. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

"Vrhunska igralca sta, igrata zelo dobro košarko in normalno je, da si vsak želi ogleda vrhunske igre v živo. Tudi Američani so nas začeli spoštovati, kar je za nas Slovence, ki smo majhen narod, velik domet. Mi pridemo ploskat in nagradit, kar sta si tudi zaslužila. Igralci imajo radi veliko navijačev in zakaj jima tega ne bi izročili na tribuni," je dejal Aleksander Javornik iz Žalca, ki je izdelal tudi maketo pokala in jo nosi s seboj. Javornik, ki pravzaprav velja za ikono slovenskih košarkarskih navijačev, je še dodal: "Naj vidijo 'Amerikanci', da se dobra košarka igra v Sloveniji."

Srečanje Dragića z mariborskimi dijaki

Mariborski podžupan Samo Peter Medved je lani v Ljubljani sodeloval na odprtju igrišča v okviru akcije Podam, da igram in nagovoril Dragića glede možnosti ogleda tekme za nadarjene dijake. Kapetan zlate slovenske reprezentance se je odzval, posebna komisija pa je pozneje izbrala deset dijakov, vrhunskih športnikov in dijakov, ki so se že v nedeljo odpravili v ZDA. "Radi bi pri perspektivnih mladih vzbujali odnos do mesta, da se bodo vanj pozneje vračali," je dejal Medved in dodal, da si želi, da si bodo dijaki zapomnili, da jih je Dragić skupaj z mestno občino povabil na takšen dogodek, ki jim bo ostal vedno v spominu. Pot so financirali s pomočjo sponzorjev iz gospodarstva.

Mariborski dijaki, ki so med drugim že obiskali vesoljski center Nase v Cape Canaveralu, skrajni jug ZDA Key West in središče Miamija, so Dragića že pozdravili. "Res je nekaj najbolj imenitnega, da si nekdo, ki je tako uspešen športnik in tako znan po vsem svetu, vzame čas za nas otroke, ki smo šele na pol poti do tega, kar je on dosegel. To nam zelo veliko pomeni," je dejala Tara Barada, hčerka slovenskega šampiona borilnih veščin Tomaža Barade, ki se tudi sama ukvarja s kikboksom. "Navdušil nas je s preprostostjo in toplino. Res je velik človek, nič kaj zvezdniškega obnašanja," je dejal podžupan, ki je z dijaki prispel v Miami že v nedeljo.

Bo Dončić “častil” za rojstni dan?

Dijaki bodo skupaj z drugimi Slovenci, ki so prišli v Miami na tekmo, Dončiću zapeli pesem za rojstni dan, Javornik pa je pri tem šaljivo dodal: “Če bi nas on častil s kakšno pijačo, tudi ne bi bilo slabo. Četudi ne bo, ga bomo skušali častiti mi, samo da ga vidimo, da se lahko ljudje slikajo z njim. Jaz sem za oba naredil zastavo, da se vidi, da imamo radi oba, ne le Luke, ki praznuje rojstni dan."

Sorodna novica Himno v Miamiju bo zapel Štajerec, v Miamiju 2.000 Slovencev

Dobrodošlica za goste iz Slovenije

Kako posebnega pomena je ta tekma za slovenske navdušence, se zavedajo tudi pri ligi NBA in gostitelju letošnje tekme, klubu Miami Heat. Za goste iz Slovenije so pripravili dobrodošlico – nabor dejavnosti pod imenom Slovenian Heritage Night (Noč slovenske dediščine), katere namen je počastiti navijače, obenem pa delček slovenske kulture predstaviti tudi drugim, domačim obiskovalcem tekme.

Organizatorji so tako sporočili, da bo v prvi četrtini slovenske obiskovalce z videodobrodošlico v slovenskem jeziku nagovoril Goran Dragić, nekaj srečnežev bo obiskalo tudi igrišče v sklopu družabnih dejavnosti med odmori, cel večer bo odmevala slovenska glasba, po tekmi pa boste slovenske goste nagovorila tudi Dragić in Dončić.

Ameriško himno bo odpel 27-letni Slovenec

Pred tekmo bodo igralce ob prihodu na parket pozdravili slovenski otroci, 27-letni Alen Kirbiš iz Dobrovcev na Dravskem polju pa je bil prek Facebooka izbran, da pred tekmo zapoje ameriško himno. Kirbiš je študent angleščine in zgodovine na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter tenorist v glasbeni skupini Cantare.

Lani je bila tekma v Miamiju en mesec pozneje, zmage pa se je veselilo domače moštvo. Junak je bil Goran Dragić, ki je odigral eno svojih najboljših tekem v zadnjih letih – 23 točk, 12 skokov, 11 podaj. Dončić je na drugi strani dosegel 19 točk, osem skokov in sedem podaj.