Foto: AP
Foto: AP

V Sloveniji je bilo letos v primerjavi z lani precej več ponudnikov turističnih potovanj na slovenski dvoboj v ligi NBA. Ogled tekme in Floride je v svojo ponudbo vključila večina slovenskih turističnih agencij, od tistih največjih pa do onih, ki so specializirane za manjše skupine in izbrane destinacije.

Ena od največjih slovenskih turističnih agencij bo v Miami pripeljala približno 300 Slovencev, druge manjše še vsaj dvakrat, če ne trikrat toliko, veliko Slovencev pa bo v ZDA odpotovalo v lastni režiji. Iz kluba Miami Heat so sporočili, da je bilo iz Slovenije že kupljenih približno tisoč vstopnic.

27-letni Alen izbran za pevca

Tekma, ki se bo začela ob dveh ponoči s petka na soboto po slovenskem času, bo zagotovo nekaj posebnega, predvsem pa zelo slovenska. Že takoj bo za to poskrbel 27-letni Alen Kirbiš iz Dobrovcev na Dravskem polju, ki je bil prek Facebooka izbran, da pred tekmo zapoje ameriško himno.

Njegova zgodba je nadvse zanimiva. Kot je mladenič povedal za mariborski časnik Večer, ga je ta čast doletela popolnoma naključno. Starši, ki so veliki košarkarski navdušenci, so kupili letalski vozovnici za Miami ter vstopnice za tekmo in ko so si podrobneje pogledali program potovanja, so opazili, da klub iz Floride išče Slovenca, ki bi pred "slovensko tekmo" zapel ameriško himno.

"Zakaj ne bi poskusil, sem si mislil, nič me ne stane. Posnel sem himno, posnetek poslal gospodu, ki je bil naveden v sporočilu, in čez nekaj dni sem dobil sporočilo, da sem bil izbran. Težko opišem, kako sem se počutil ob tej novici," je za Večer povedal Kirbiš, sicer študent angleščine in zgodovine na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter tenorist v glasbeni skupini Cantare.

Sorodna novica Hvaležni Gogi še sam vodil navijanje: "Kdor ne skače, ni Sloven'c"

Lani sta v Miamiju odmevali Zdravljica in Na Golici, tokrat bo zagotovo tudi Vse najboljše za rojstni dan oziroma Happy Birthday. Luka Dončić bo namreč prav na dan tekme praznoval 21. rojstni dan.

Obe ekipi potrebujeta zmago

Manj slavnostno bo na parketu, kajti dober mesece in pol pred koncem rednega dela obe ekipi potrebujeta zmage za čim boljše izhodišče pred končnico. Miami Heat je trenutno četrti na vzhodu, Dallas Mavericks pa sedmi na zahodu.

Medtem ko ima slednji dovolj zaloge pred osmouvrščenim Memphisom (osem zmag), zato pa ga le tri ločita od tretjega mesta oziroma Los Angeles Clippersov, ima Miami, ki je v zadnjih desetih tekmah zmagal le trikrat, zgolj dve zmagi prednosti pred šestouvrščeno Indiano.

Lani je bila tekma v Miamiju en mesec pozneje, zmage pa se je veselilo domače moštvo. Junak je bil Goran Dragić, ki je odigral eno najboljših tekem v zadnjih letih – 23 točk, 12 skokov, 11 podaj. Dončić je na drugi strani dosegel 19 točk, osem skokov in sedem podaj.