Zemlje na Kitajskem večinoma ni mogoče kupiti, najamete jo le od države. Foto: Reuters
Zemlje na Kitajskem večinoma ni mogoče kupiti, najamete jo le od države. Foto: Reuters

Kitajska vlada je objavila razpis za najem več kot 600 otokov na severovzhodu države. Vsi otoki ležijo v pokrajini Ljaoning, večinoma v morju, nekateri pa v reki Jalu, ki predstavlja naravno mejo med Kitajsko in Severno Korejo.

Cena za hektar zemlje se giblje od 500 dolarjev do 3,62 milijona dolarjev. Cena je odvisna od gospodarskih in naravnih razmer na otoku. Poleg tega vam bodo več računali za otoke, na katerih je mogoča donosna gospodarska dejavnost.

Najem tudi ne bo le preprost podpis pogodbe in nakazilo. Tisti, ki bodo hoteli najeti otok, bodo morali vladi predstaviti natančen načrt razvoja in rabe otoka, na podlagi katerega bodo ceno za otok povišali ali znižali. Najdražje bo na otokih postaviti industrijo oziroma jih uporabljati za turizem, najcenejše pa bo ohranjanje narave in raziskave.

Prav ohranjanje narave je razlog za kompleksen proces prijave in razpisa za najem. Okoljevarstvene organizacije namreč že leta opozarjajo na škodljivo preobremenjenost različnih otokov ob Kitajski obali in uničujoče grajenje umetnih otokov.