Glede na to, da kilogram pršuta stane 230 evrov, je treba paziti, da je narezan res na tanko. Foto:
Glede na to, da kilogram pršuta stane 230 evrov, je treba paziti, da je narezan res na tanko. Foto:
Maldonadov pršut se bo sušil kar dve leti.

To bo z 230 evri za kilogram najdražji pršut na svetu. Če vas je slučajno obsedlo hedonistično poželenje, da bi kakšno rezino že perverzno dragega pršuta poskusili, ne bo šlo zlahka. Prvič, nasoljena svinjska stegna bodo nared šele konec leta 2008, in drugič, pršuta sploh ne bo mogoče dobiti po rezinah, ampak bo treba kupiti cel kos.

Omejena serija
Poleg tega bo pršut, imenovan Alba Quercus Reserve, težko dobiti, saj je genij pršutov Manuel Maldonado na kavelj obesil le omejeno serijo stotih primerkov. Za primerjavo: priznani kraški pršut stane okrog 30 evrov za kilogram, pa še na rezine ga je mogoče kupiti.

Maldonado visoko ceno zagovarja s tem, da je mogoče pršut razdeliti med 20 ljudi, steklenico vrhunskega vina s podobno ceno pa po grlu lahko zlijeta že dva malo večja pivca. Tudi nekaterim gurmanom se cena glede na vloženo delo in skrb pri pripravi pršuta ne zdi previsoka.

Prašiči jedo samo želod
Maldonaldo prihaja iz družine z dolgo in bogato tradicijo sušenja pršutov. Skrivnost po njegovem mnenju najboljšega, zagotovo pa najdražjega pršuta na svetu se začne že pri vzreji prašičev, ki so pri Maldonaldu deležni posebne pozornosti.

Prašiči namreč niso zaprti v svinjak, ampak lahko prosto tekajo naokrog, jedo pa izključno želod. Maldonaldo potem meso suši dve leti, kar je dvakrat več od konkurence.