Vzhodna nemška dežela Turingija slovi po svojih turinških klobasah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vzhodna nemška dežela Turingija slovi po svojih turinških klobasah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

A mnoge je šokiralo, da bo muzej preseljen v prizidek nacističnega koncentracijskega taborišča Buchenwald.

"Potem ko smo po vsej Turingiji intenzivno iskali nov dom za naš muzej, smo našli popolno simbiozo lokacije, vlagatelja in skupnosti. Kombinacija ponuja potencial za hiter začetek in skoraj brezmejno rast," so zapisali na spletni strani muzeja.

Načrt je, milo rečeno, sporen, saj naj bi bil novi muzejski kompleks zgrajen v prizidku nekdanjega koncentracijskega taborišča, ki so ga nacisti zgradili julija 1937. V Buchenwaldu je bilo zaprtih 280.000 Judov in drugih manjšin, od tega jih je bilo 56.000 umorjenih ali pa so umrli zaradi lakote, bolezni ali krutih medicinskih poskusov. Taborišče so zavezniške sile osvobodile aprila 1945.

Stavba, v katero naj bi se muzej klobas preselil, je bila prizidek taborišča, kjer je bilo nastanjenih okoli 700 Judinj, prepeljanih iz Auschwitza, ki so bile na prisilnem delu v bližnji tovarni streliva. Ženskam so pazniki dali vedeti, da jih bodo poslali nazaj v taborišče smrti v Auschwitzu, ko ne bodo več sposobne za delo.

V Buchenwaldu je umrlo 56.000 ljudi. Foto: Reuters
V Buchenwaldu je umrlo 56.000 ljudi. Foto: Reuters

Kljub kritikam mestni svet potrdil načrte

Novica o seljenju muzeja v Buchenwald je šokirala številne. Rikola-Gunnar Lüttgenau iz spominske fundacije Buchenwald je za DPA povedal, da načrt kaže na "pomanjkanje rahločutnosti in zgodovinske ozaveščenosti". Lüttgenau pravi, da ni nujno proti preureditvi prizidka Buchenwalda, da pa je "odvisno od tega, kaj naj bi ta prizidek po novem gostil".

Ostrejši je bil Reinhard Schramm, predsednik turinške judovske skupnosti, ki meni, da je postaviti muzej klobas na lokaciji nekdanjih prostorov prisilnih judovskih delavcev nesprejemljivo.

Podobno tudi poslanka levice Katharina König-Preuss: "Nekdanjega prizidka se ne sme uporabljati v ta namen. Taka prizorišča nas opominjajo na našo odgovornost, da se aktivno soočamo s svojo zgodovino in aktualnimi oblikami antisemitizma. Muzej se mi osebno zdi zabaven in pomemben, ampak, prosim, ne postavite ga tu."

Turingija, ki leži na vzhodu države, je sicer po vsej Nemčiji znana po svojih turinških klobasah.

Kljub vsemu nasprotovanju pa je mestni svet Mühlhausna v četrtek načrt potrdil, brez kakršne koli omembe zgodovinske pomembnosti kraja. En svetnik je sicer glasoval proti, a to zato, ker nasprotuje muzeju klobas, češ da poveličuje mesno industrijo.