Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Ekipa Televizije Slovenija je bila v Šmartnem na Pohorju, kjer je v osrčju kraja še vedno izjemen primerek stare pohorske domačije. Marotova cimprača nosi letnico 1812. Hiša je zgrajena iz naravnih materialov. Pohorski kamen in les, doma pridelano apno, slama z bližnjega polja.

Nekoč so bile s slamo krite skoraj vse hiše, danes pa je težko najti mojstra, ki to obrt še obvlada. Lesna konstrukcija in slama morata biti ročno pripravljeni, pojasnjuje eden redkih, Dejan Pristovnik.

O kritini je treba razmišljati že jeseni. Zorati je treba polje, posejati žito. "Okoli 27., 28. julija je žito treba požeti. In to se na roke požanje, se posuši, potem se ročno zmlati, da gre zrnje iz klasja ven. Ti snopi, ki so požeti, se prečistijo, nato je pripravljeno za kritino," dodaja Tone Pečovnik.

Za kritino je najboljša rž, dolžine 120 cm, plast slame pa naj bo zložena okoli 30 cm debelo. "Propade centimeter na leto, spere jo neurje, dež," pravi Pečovnik.

Čeprav je slamnata kritina ekološka in ima dolgo življenjsko dobo, se zanjo, tudi zaradi visoke cene, odloča malo ljudi.

Značilne hiše s slamnato streho izginjajo