31. oktobra se praznuje noč čarovnic. Foto: Reuters
31. oktobra se praznuje noč čarovnic. Foto: Reuters
Na svoj račun so prišli tudi najmlajši. Foto: Reuters
Noč čarovnic – priložnost za zaslužek trgovcev

Na blejskem gradu, kjer imajo čarovnice vsako leto zadnji dan v oktobru letno srečanje, je bil najprej program za mlajše otroke, zatem pa še za večje otroke in odrasle. Na parkirišču pod gradom je vse do petka tudi srednjeveški tabor domače srednjeveške skupine viteza Gašperja Lambergarja.
Na grad Bogenšperk so prišle čarovnice in čarovniki od blizu in daleč. Na prireditvi so obiskovalci lahko nakupovali na začarani tržnici in izrezovali buče. Otroci so se udeležili delavnic in si ogledali gledališko predstavo. Sledil je čarovniški glasbeni nastop, razglasili pa bodo tudi naj čarovnico bogenšperško.

Na gradu Jable pri Mengšu pa napovedujejo spektakel, ki bo naježil kožo. Popoldne so pripravili bučni sejem z delavnicami za otroke, zvečer pa je na vrsti ognjeni šov in zatem ples v maskah.

Kongres čarovnic
Strašljivo pa je tudi drugje, ne le na gradovih. Čarovnice iz Dežele pravljic in domišljije vabijo vse čarovnice in čarovnike, da se udeležijo 7. tradicionalnega kongresa čarovnic v Olimju, ki bo trajal ves dan. Osrednji temi bosta, kaj dati v čarobni napoj za večno mladost in kako pripraviti metlo, da poleti hitreje. Najučinkovitejši napoj bo nagrajen s kozarcem vloženih netopirjev. Najmlajši čarovniki in čarovnice so se pomerili v izgovarjanju najbolj zapletenih urokov, na prireditvi pa bodo izbrali tudi najlepšo čarovnico.

Na posestvu pod vasjo Obrije na severu Ljubljane pripravljajo butični festival halloween, ki bo potekal vse do nedelje. Otroci bodo v delavnicah ustvarjali čarovniška bitja in šli v čarovniško šolo, družine pa se bodo podale na strašno pot po začaranem gozdu. Vsak dan bodo postregli s čarovniškimi čorbami, prigrizki in coprniškimi napoji.

Na 7. tradicionalno noč čarovnic vabijo v Litiji. Sezono plezanja po drevesnih krošnjah bodo sklenili ob ognju in družbi najbolj pustolovskih čarovnic in čarovnikov in se med krošnjami zvečer sprehajali v temi. Spuščali se bodo tudi po najdaljši jeklenici v osrednji Sloveniji.

Čarovnice, duhci in drugi liki bodo v Šenčurju preplavili kavarno Medeni vrt. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno poslikali obraz, za brbončice pa bodo poskrbeli srhljivi napoji in nenavadne sladice.

V Slovenskih Konjicah bodo v Mini ZOOLandu popoldne začeli s strašnimi dejavnostmi za otroke. Zabavali jih bodo s strašnimi animacijami, poslikavami obraza, strahci in čarovnicami, proti večeru pa se bo strašljivo vzdušje še okrepilo.

Kako se pripravljajo na najstrašnejšo noč po svetu, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Noč čarovnic – priložnost za zaslužek trgovcev