Pitje kave po alkoholu vam bo zameglilo jasno presojo. Foto:
Pitje kave po alkoholu vam bo zameglilo jasno presojo. Foto:

V položaju, ko je alkohol zahteval svoj davek in je bilo jutro zato "peklensko", se je zagotovo znašel že marsikdo. Jesti ne gre, kaj pa piti? S tem ni težav, a le, dokler si počutja ne skušate izboljšati s kavo.

Ameriški raziskovalci z univerze Temple University v Philadelphii so namreč na miškah opravili več poskusov in ugotovili, da je skodelica kave zadnja stvar, ki vam bo pomagala pri premagovanju mačka in urejanju misli. Nasprotno, kava oteži treznjenje in ljudem daje lažni občutek boljšega počutja.

Mislite, da vam je pomagala, a to je le iluzija
"Mit o tem, da kava vsebuje moči za streznitev, je treba končno pokazati v pravi luči, saj lahko mešanica kofeina in alkohola privede do napačnih odločitev, ki imajo lahko včasih tudi katastrofalne posledice. Po dolgem pitju alkohola se večina ljudi počuti utrujene in se lahko zaveda, da so opiti. Po drugi strani pa tisti, ki po alhokolu zaužijejo še kofein, dobijo občutek, da so se streznili in da so sposobni vseh opravil, kot je tudi vožnja avotmobila," je dejal glavni raziskovalec Thomas Gould.