Putin na naslovnici koledarja za leto 2016. Foto: Zvezdi I Soveti
Putin na naslovnici koledarja za leto 2016. Foto: Zvezdi I Soveti
Mesec avgust je posvečen Putinovi ljubezni do ribolova. Foto: EPA

Na eni fotografiji vidimo Putina med obiskom cerkve, na drugi je oblečen v mornariško uniformo, na tretji se druži z otroki ... tu je seveda tudi že skoraj ikonična fotografija predsednika zgoraj brez med ribolovom, ne manjka pa tudi utrinek iz telovadnice, ko Putin dviga uteži.

Vsaka fotografija je pospremljena s predsednikovim citatom - ob podobi Putina, ki k sebi prižema psička, tako piše, kako s psi goji vzajemno tople občutke, medtem ko so ob fotografijo Putina, ki romantično vonja cvetlico, pripeli predsednikov citat, v katerem opeva Rusinje. "Rad imam vse ruske ženske. Osebno mislim, da so Rusinje najbolj nadarjene in najlepše."

Zgovoren je tudi citat ob fotografiji uniformiranega Putina: "Nikomur ne bo uspelo biti vojaško sposobnejši od Rusije. Naša vojska je moderna, učinkovita in - kot zdaj pravijo - vljudna in mogočna. Imamo dovolj volje, moči in poguma, da zaščitimo našo svobodo."

Koledar že razprodan
Putinov koledar za leto 2016 je izdal ruski časopis Zvezdi I Soveti (Zvezde in nasveti), ki poroča, da je natisnil 200.000 kopij po 78 rubljev (1 evro). Ni presenetljivo, da je koledar v Rusiji, kjer Putin uživa več kot 80-odstotno podporo, velika uspešnica in je že razprodan.

Rusi so na splošno zelo domoljubni, Putin pa je s svojim kultom osebnosti zelo priljubljen, a letos se zdi, da je patriotski duh še posebej močen, predvsem kot odgovor na zahodno nastrojenost do Rusije.

Svoje so dodale ruske vojaške akcije, zlasti zadnja v Siriji, ki jo ima večina za izjemno učinkovito, pa tudi 70. obletnica konca druge svetovne vojne, ki so jo v Moskvi praznovali z najveličastnejšo vojaško parado do zdaj.

Putin je sicer primeren koledarski model, saj že od nekdaj slovi po svojih pogosto bahavih fotografskih seansah, predvsem tistih med lovom, ribolovom in jahanjem - nemalokrat zgoraj brez.
Mimogrede, podoben koledar smo imeli letos tudi mi - fotograf Borut Krajnc je v letu 2012 spremljal predsednika republike ob njegovih raznovrstnih dejavnostih pri projektu Skupaj - spodbujajmo drug drugega. Fotografije Pahorja kot mesarja, Pahorja kot frizerja, Pahorja kot cestnega delavca itd. je nato povezal v stenski koledar, ki ga je oblikoval Vasja Cenčič.