Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skulpturo, visoko 15,3 m in široko 32,6 m, so pred sedmimi meseci namestili v zaliv, od tam pa so jo odstranili v četrtek. Za odstranitev so se odločili zaradi vzdrževalnih del – očistili jo bodo in pregledali, decembra pa bo znova postala najvidnejša znamenitost tamkajšnjega morskega parka Odaiba.

Direktor načrtovanja v Tokiu Acuši Janašimizu je povedal, da je žalostno, da skulptura ne bo na ogled štiri mesece: "Menim, da je pozitivno, da bo čista in varna, ko jo bodo znova namestili."

Vodja organizacijskega odbora olimpijskih iger v Tokiu Toširo Muto je dejal, da bodo tokijski prireditelji igre prihodnje leto izpeljali, "tudi če bo še vedno prisoten koronavirus". Torej tudi če pandemija še ne bo pod nadzorom, poroča Financial Times. "Ne vemo, kakšne razmere bodo glede okužb s koronavirusom prihodnje poletje, malo verjetno pa je, da bodo še vedno take, kot so bile doslej ... Zato je pomembno, da gostimo OI za vse, ki moramo živeti s covidom-19."

Mednarodni olimpijski komite in japonski organizatorji so po oklevanju konec marca OI z letošnjega prestavili na prihodnje leto, v prestolnici dežele vzhajajočega sonca bodo potekale med 23. julijem in 8. avgustom. Uradni naziv iger je še vedno Tokio 2020.