Papež vernikom naroča, naj odložijo pametne telefone. Foto: Reuters
Papež vernikom naroča, naj odložijo pametne telefone. Foto: Reuters

"Na neki točki duhovnik, ki vodi obred, reče Dvignimo naša srca. Ne reče Dvignimo naše mobilne telefone in se fotografirajmo," je zbrane na vatikanskem Trgu svetega Petra na svoji redni tedenski avdienci opozoril papež.

"Tako žalostno je, ko vodim mašo tukaj ali notri v baziliki in vidim številne dvignjene telefone - ne le s strani vernikov, tudi s strani duhovnikov in škofov! Prosim vas!" se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jezil Frančišek.

Papež je pred nekaj meseci mlade prav tako pozval, naj med družinskimi obroki odložijo telefone, saj lahko ima smrt medosebnih pogovorov pogubne posledice za družbo in lahko celo vodi v vojne. Predlagal jim je tudi, da telefone zamenjajo za žepne Biblije.

Internet, spletna družbena omrežja in sms-sporočila je sveti oče resda označil kot Božje darilo, a le če jih uporabljamo pametno in zmerno.

80-letnemu papežu sicer spletna družbena omrežja nikakor niso tuja, saj se lahko med drugim pohvali s kar 14 milijoni sledilcev na svojem angleškem profilu na Twitterju. Pogosto tudi pozira za selfieje, ki jih skupaj z njim delajo in nato objavljajo navdušeni mladi romarji.