Foto: EPA
Foto: EPA

Osebje je študentki, ki jo britanski The Guardian naslavlja z imenom Jeanne, odvrnilo zgolj "pravila so pravila" in ji naročilo, naj si pokrije dekolte, če želi vstopiti v Musée d’Orsay.

"Ko sem prišla do vhoda, nisem imela časa niti pripraviti svoje vstopnice, ko je pogled na moje prsi in obleko z izrezom šokiral zaposleno, ki je bila odgovorna za preverjanje rezervacij," je Jeanne zapisala na Twitterju. "Odšla je, medtem pa je govorila besede 'ne, to ne bo mogoče, to ni mogoče, ne bo šlo'. V tistem trenutku si sploh nisem predstavljala, da bi lahko moj dekolte povzročil takšno dramo."

Poudarila je, da se je počutila močno osramočeno, saj je osebje strmelo v njen dekolte. "Vprašala sem, kaj se dogaja, a nihče ni odgovoril. Strmeli so v moje prsi, nisem razumela, za kaj gre." Nato so ji, kot je zapisala, rekli zgolj, da so pravila takšna, kot so. Nihče pa ji ni želel razložiti, katero točno pravilo je prekršila.

"Nihče ni rekel, da je težava v mojih prsih." Ob tem je poudarila, da je bila njena prijateljica oblečena v majico, v kateri je kazala spodnji del trebuha, tudi drugi obiskovalci muzeja pa so bili oblečeni vročemu vremenu primerno, pa so vseeno lahko brez težav vstopili v muzej.

Ne da bi ji neposredno povedali, v čem je težava, so nakazali njen dekolte in rekli zgolj "to". Sprva si ni želela nadeti jakne, ko pa je v to privolila, so ji dovolili vstop. "Dobila sem občutek, da so vsi gledali moje prsi. Jaz nisem samo moje telo, vaši dvojni standardi pa ne bi smeli biti ovira za moj dostop do kulture in znanja."

Njen zapis je na družbenih omrežjih prejel številne odzive, pozneje pa se je odzval tudi muzej. Na Twitterju so zapisali, da incident obžalujejo, Jeanne so tudi poklicali in se ji "iskreno opravičili". Dejala je, da je s klicem sicer zadovoljna, da pa osebju muzeja vseeno ni uspelo prepoznati, "kako seksistično in diskriminatorno je bilo njihovo dejanje".