Podgane minska območja pregledajo desetkrat hitreje ko ljudje. Foto: EPA
Podgane minska območja pregledajo desetkrat hitreje ko ljudje. Foto: EPA

Magawa, podgana posebno velike vrste iz osrednje Afrike, je v svoji dolgi karieri odkrila že 40 min in 28 kosov razstreliva. Za svoje delo si je prislužila posebno zlato nagrado organizacije za varstvo živali PDSA za živalski pogum in solidarnost.

Podgane urijo v Tanzaniji, kjer živijo tudi v naravi. Tam jih strokovni sodelavci belgijske nevladne organizacije Apopo urijo v prepoznavanju razstreliva in tuberkuloze. Podgane se šolajo eno leto, nato pa jih pošljejo na krizna območja po vsem svetu.

Čeprav gre za eno največjih vrst podgan, ki lahko doseže tudi dolžino enega metra, so živali dovolj lahke in gibke, da ne sprožijo min. Njihov izostreni vonj zazna določene kemijske spojine v razstrelivu, skrbnike pa na mine opozorijo s kopanjem.

Ko podgana odkrije mino, začne kopati in
Ko podgana odkrije mino, začne kopati in "plesati" na nevarnem kraju. Foto: EPA

Zakopana nevarnost

Dobitnica nagrade je večino svojega dela opravila v Kambodži, kjer je po mnenju strokovnjakov še vedno zakopanih do 6 milijonov min. Od leta 1980 so mine v državi zahtevale kar 64 tisoč življenj, v zaradi njih pa tam živi 25 tisoč amputirancev.

Mine v Kambodži so posledica dolge državljanske vojne, ki je v državi divjala na koncu prejšnjega stoletja. Največ min na svetu je sicer zakopanih v Afganistanu, Siriji, Ukrajini in Iraku.

Za svoj trud so vedno tudi bogato nagrajene. Foto: EPA
Za svoj trud so vedno tudi bogato nagrajene. Foto: EPA