Slavek je v praški živalski vrt privabljal največ obiskovalcev. Foto: AP
Slavek je v praški živalski vrt privabljal največ obiskovalcev. Foto: AP

Veterinar Roman Vodička je ob obdukciji dejal, da je imel Slavek hudo vnetje črevesja in želodca. Povodni konj, ki je veljal za zaščitni znak živalskega vrta v češki prestolnici, bi konec oktobra dopolnil 34 let – povodni konji v povprečju živijo od 40 do 50 let. Pohvalil se je s sedmimi potomci.

Kot pišejo češki mediji, je omenjeni povodni konj odigral pomembno vlogo v zgodovini praškega živalskega vrta, še posebej ikonične pa so njegove fotografije iz leta 2002, ko se je mesto zaradi katastrofalnih poplav znašlo pod vodo. Sam je povodenj preživel, voda pa je odnesla njegovo partnerico Lentilko in hčer Barborko. Prizor, kako žalostno strmi skozi okno v svoji ogradi, so mestne oblasti natisnile tudi na razglednice.

Oskrbniki pravijo, da je bil Slavek galanten, da se je vzorno obnašal in da je bil za samice pravi magnet. "Nobena se ni mogla upreti njegovemu širokemu nasmehu, ko je odprl gobec. Bil je prava osebnost, vsak večer sem slišal njegovo topotanje. Nikoli ga ne bom pozabil," je dejal oskrbnik Martin Kristen.

Povodni konji, predvsem samci, slovijo kot ene najnevarnejših živali na svetu, saj krčevito branijo svoje ozemlje. A Slavek je bil bolj krotek. Oskrbniki so dodali, da je prava redkost, da so ga lahko pustili v isti ogradi z materjo in mladičem, saj jima ni naredil nič žalega.