Moranbong so priljubljena dekliška skupina v Severni Koreji. Foto: Reuters
Moranbong so priljubljena dekliška skupina v Severni Koreji. Foto: Reuters

Skupino je na Kitajskem spremljal tudi severnokorejski vojaški zbor, vsi skupaj pa bi morali nastopiti v državnem centru za uprizoritvene umetnosti v Pekingu. Dekliška skupina bi morala v Pekingu nastopiti ob izboljšanju odnosov med Severno Korejo in Kitajsko, dekleta so se na koncert že pripravljala, ko je prišel ukaz, da se morajo vrniti v svojo domovino.

Zakaj je prišlo do odpovedi, nikomur ni bilo jasno, niti organizatorjem, ki so povedali, da so koncert odpovedali zaradi neznanih razlogov. Kitajska tiskovna agencija Šinhua je pozneje sporočila, da so nastop odpovedali zaradi težav v komunikaciji na delovni ravni. Južnokorejska tiskovna agencija Jonhap pa je danes pisala, da naj bi do odpovedi prišlo, ker je Kitajska na nastop poslala nižje uradnike. Kitajska naj bi se za to odločila v znak protesta, ker je Kim Džong Un pretekli teden povedal, da ima Severna Koreja vodikovo bombo, s katero bodo branili svojo suverenost.

Severna Koreja naj bi zahtevala, da se koncerta udeleži sam kitajski predsednik ali premier, Kitajska naj bi se s tem strinjala, a so se na koncu odločili, da na koncert pošljejo nižje uradnike. To Kim Džong Unu bi bilo všeč, tako da je svojim dekletom ukazal naj se nemudoma vrnejo domov.

Skupina Moranbong, ki je osebni projekt Kim Džong Una, voditelj je sam izbral dekleta, bi morala prvič nastopiti zunaj severnokorejskih meja. Skupina, ki obstaja od leta 2012, bi morala imeti v Pekingu tri koncerte.

Medtem ko Kitajci niso mogli v živo uživati v glasbi severnokorejskih deklet, pa lahko spodaj prisluhnete glasbi pojočih deklet Kim Džong Una.