Sončenje zgoraj brez je v Franciji načeloma dovoljeno, a ga lahko lokalne oblasti prepovedo posredno – z določitvijo pravil oblačenja na javnih krajih. Foto: Shutterstock
Sončenje zgoraj brez je v Franciji načeloma dovoljeno, a ga lahko lokalne oblasti prepovedo posredno – z določitvijo pravil oblačenja na javnih krajih. Foto: Shutterstock

Sodeč po policijskem sporočilu za javnost, ki so ga predstavniki departmaja Vzhodni Pireneji objavili na Facebooku, so se prejšnji četrtek tri ženske sončile zgoraj brez na plaži v kraju Sainte-Marie-la-Mer. K njim sta pristopila dva orožnika in jim pojasnila, da so prejeli prijavo družine z majhnimi otroki, ki jo je njihovo ravnanje zmotilo.

"Pojasnila sta jim razlog in jih vljudno prosila, ali bi si bile pripravljene pokriti prsi," so še zapisali predstavniki tamkajšnje policije, obenem pa poudarili, da je tovrstna oblika sončenja na javnih krajih v občini dovoljena: "Te prakse ne prepoveduje noben zakon ali odlok."

Dogodek je na spletu oz. družbenih omrežjih dvignil veliko prahu – nekateri so se tako zgražali nad valom čistunstva, ki da je očitno zajel Francijo, spet drugi so se spraševali, ali je sončenje zgoraj brez morda že prepovedano, piše BBC.

Oglasila se je tudi tiskovna predstavnica policije Maddy Scheurer, ki je zapisala, da je bil incident posledica nerodnega ravnanja policistov, ki sta mislila le dobro, obenem pa ponovila, da ženske niso kršile nobenega zakona ali predpisa.

Oglasil se je tudi notranji minister Gérald Darmanin, ki je zapisal, da je bilo ravnanje policistov napačno in da je prav, da "administracija prizna svojo napako". Ob tem je še poudaril, da je "svoboda dragocena dobrina".

Sončenje zgoraj brez je, kot omenjeno, v Franciji dovoljeno, lahko pa ga prepovedo lokalne oblasti s posameznimi odloki, ki narekujejo pravila oblačenja oz. obnašanja, še piše BBC. Britanski medij ob tem navaja tudi nedavno raziskavo spletne strani VieHealthy, ki kaže, da je sončenje zgoraj brez v Franciji vse manj priljubljeno: lani je tako praksi sledilo 22 odstotkov vprašanih Francozinj, kar je manj kot v preteklosti in občutno manj kot v sosednjih državah – sodeč po anketi, se namreč zgoraj brez redno sonči 48 odstotkov vprašanih Špank in 34 odstotkov vprašanih Nemk.