Diamant so obrusili iz 271-karatnega kamna, ki so ga leta 2018 našli v kanadskem rudniku diamantov in je s svojimi dobrimi 100 karati eden izmed zgolj osmih tako velikih na svetu, piše BBC. Poleg tega je popolne ovalne oblike, kar je izjemna redkost za tako velik diamant. Poznavalci so zato pričakovali, da bo tudi cena temu primerna, a so ga na koncu prodali anonimnemu kupcu za 15,7 milijona ameriških dolarjev oz. 13,3 milijona evrov.

Diamant je popolne ovalne oblike in tehta 102 karata. Foto: Reuters
Diamant je popolne ovalne oblike in tehta 102 karata. Foto: Reuters

Dragoceni dragulj, ki je popoln tako po svojem videzu kot tudi velikosti, so prvič v zgodovini prodajali na spletni dražbi, saj drugačne v času, ko po svetu razsaja novi koronavirus, ni bilo mogoče organizirati. Poleg tega prodajalec ni postavil izhodiščne cene, s čimer se je močno opekel, menijo poznavalci.

Za diamant bi namreč lahko v drugačnih okoliščinah iztržil precej več. Leta 2017 so tako v Ženevi podoben 163-karatni diamant prodali za vrtoglavih 33,7 milijona dolarjev (slabih 29 milijonov evrov), še višjo ceno na karat pa je istega leta dosegel (sicer občutno manjši, 19-karatni) rožnati diamant: 50,3 milijona švicarskih frankov ali 46,6 milijona evrov.