Fant kot vsak drug. Le strašljivo bister je ... Foto:
Fant kot vsak drug. Le strašljivo bister je ... Foto:

Pranav Veera, deček z indijskimi koreninami, ki živi v ZDA, je na prvi pogled povsem običajen šestletnik, ki se rad zabava na igrišču s prijatelji in tiči pred računalnikom. A takšne "Pranave" je v resnici treba iskati kot iglo v senu - deček ima namreč inteligenčni kvocient kar 176. Tako visok IQ ima le en človek na milijon ljudi, še "glavca" Albert Einstein se je moral "zadovoljiti" s 160. Povprečje se giblje okoli 100.

Trenutno so njegova strast abeceda in številke. Zbira črke različnih oblik in barv, jih kombinira in sestavlja. Ker ima fotografski spomin, si za vsako črko ali številko zapomni, kako velika in kakšne barve je bila.

V videoposnetku si oglejte malega genija, ki kot iz topa ustreli, kateri dan v tednu bo 6. april 2009. Ponedeljek, logično.

Za šalo si je zapomnil rojstne datume
"Nekoč je dejal, da ga zanimajo rojstni datumi ameriških predsednikov. Tako smo mu naredili tabelo z vsemi podatki, ki so na voljo, on pa je strmel vanjo ter se igral s številkami in datumi. Kmalu je znal našteti vrstni red njihovega bivanja v Beli hiši in njihovo starost," je dejala njegova mati, ki ne hodi v službo, ampak se z njim ukvarja doma. Ko so se v vrtcu njegovi sošolci učili šteti do deset, je Pranav z lahkoto preštel do milijon.

Čeprav je Pranav tako poseben in tako sposoben, starši ne želijo, da bi preskakoval razrede ali se nehal šolati. "Želimo, da bi imel čim bolj normalno življenje, takšno kot njegovi sovrstniki," je dejal oče. In kaj si želi biti, ko bo velik? "Astronavt," je izstrelil kot iz topa. Za takšnega malega genija je omejitev res le nebo ...

A. P.