Domači in tuji nogometni navijači bodo na Poljskem potrebo opravljali z nasmehom na obrazu ... Foto: EPA
Domači in tuji nogometni navijači bodo na Poljskem potrebo opravljali z nasmehom na obrazu ... Foto: EPA
Stranišče
Bleščeče snažna stranišča so (za zdaj) le v poljskem turističnem biseru Krakovu. Foto: EPA

Poljaki, poleg Ukrajincev eni izmed dveh prirediteljev bojev najboljših nogometnih reprezentanc na stari celini, ne želijo namreč nobene stvari prepustiti naključju. Natančni tako niso le pri stadionih, prometnih povezavah in namestitvah, ampak se želijo izkazati tudi s čistočo toaletnih prostorov. V ta namen so oblikovali kar skupino ljudi, ki se je poimenovala "Čistilna patrulja", ki bo v naslednjih letih preverila vsa javna stranišča v državi.

"Stadiona ne bo obiskal vsak nogometni navijač ali turist, prav vsi obiskovalci pa bodo morali med bivanjem pri nas vsaj enkrat koristiti usluge javnih stranišč. In kar bodo videli, jim bo veliko povedalo o življenjskem standardu na Poljskem in Poljakih kot narodu," je dejal vodja kampanje Arkadiusz Choczaj.

Stranišča - kot na kraju zločina?
"Čistilne patrulje", sestavljene iz prostovoljnih inšpektorjev, oblečenih v bele halje, so do zdaj "prevohale" okoli 200 javnih stranišč na avtobusnih in železniških postajah, prevoznih sredstvih in letališčih v šestih mestih ter ugotovile: prostore bo treba temeljito prenoviti. "Stranišča so prav sramotno zanemarjena," je bilo njihovo sporočilo, ki so ga še podkrepili s črno-rumenim toaletnim papirjem z napisom "Prizorišče zločina - ne hodi blizu", s katerim so nekaj stranišč kar zagradili.

Prostore, "kamor gre še cesar peš", so ocenjevali glede na dostopnost, higieno, vonj in prisotnost papirja, brisačk in mila. Le eno izmed pregledanih stranišč je dobilo najvišjo oceno sto točk, tri četrtine pa se jih je ustavilo pri 65, kar je komaj sprejemljiv rezultat.

Boljša stranišča kot nogometaši
Svetla točka med preverjenimi toaletami pa so tista v mestu Krakov, kjer so se pohvalili: "Naša stranišča so na to prvenstvo bolje pripravljena kot naši nogometaši," in s tem dregnili v neuspeh domače reprezentance, ki se ji ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki.

"Čistočo stranišč na splošno moramo izboljšati, sprijaznimo se s tem, saj menda ne želimo živeti v državi, ki zaudarja," pa je izjavil glavni sanitarni inšpektor Jan Orgelbrand.