Mumijo, ki je bila predmet sporov med Iranom in Pakistanom, je verjetno stara le 20 let. Foto: Reuters
Mumijo, ki je bila predmet sporov med Iranom in Pakistanom, je verjetno stara le 20 let. Foto: Reuters
V Egiptu so letos spomladi našli čudovito ohranjeno mumijo. Foto: EPA
Mumije v muzeje vselej privabijo številne radovedneže. Foto: EPA

Mumificirano truplo v lesenem sarkofagu so našli leta 2000 na jugovzhodu Pakistana in kar dve leti je bilo predmet vročih arheoloških razprav, med Pakistanom in Iranom pa je skoraj zanetila diplomatski spor.

Kar naenkrat pa sta obe državi izgubili zanimanje za mumijo, saj so znanstveniki iz pakistanskega atomskega raziskovalnega središča sporočili, da je truplo verjetno staro le 20 let.

Iranci so takoj umaknili zahteve po mumiji, za katero so nekateri verjeli, da je bila ukradena iz grobišč dinastije Sasani, ki je vladala Perziji med četrtim in osmim stoletjem. Po neki drugi teoriji naj bi bila mumija iz šestega stoletja pred našim štetjem.

Burna leta mumije
Zelo zanimiva je zgodba, kaj se je z mumijo dogajalo od leta 2000 do danes. Karačijska policija je pri preiskavi nekega umora naletela na videoposnetek mumije.

Zaslišanja so policiste privedla do nekega plemenskega poglavarja v Kveti, prestolnici Beludžistana. Mumijo so našli in odpeljali v Karači, kjer je znani pakistanski arheolog namignil, da bi bila mumija lahko hči nekega starodavnega perzijskega kralja.

Iransko združenje za kulturno dediščino je takoj zahtevalo mumijo in zagrozilo, da bo mobiliziralo interpol, ki naj bi mumijo vrnil v domovino. Zanjo so se začeli zanimati tudi talibani.

Medtem so tudi beludžistanske oblasti pritiskale, naj se mumija vrne v Kveto, kjer so jo našli, v neki arheološki reviji pa so zapisali, da je mumija ponaredek, ki je bil nekaj mesecev naprodaj na črnem trgu.

Oblasti dveh pakistanskih provinc, Beludžistana in Sinda, so se kregale, v katerem muzeju bo na ogled mumija, o njej pa so govorili kot o pomembni arheološki najdbi.

Do razkrinkanja ... Ko je na dan prišla resnica o pravi starosti mumije, je truplo za vse vpletene postalo popolnoma nepomembno. Zanj je morala poskrbeti ena od pakistanskih dobrodelnih organizacij. Njeni člani so povedali, da je mumija zadnja tri leta ležala v mrtvašnici, za kar so morali plačati več tisoč dolarjev. Zato so se odločili, da bodo nesojeno princeso dinastije Sasani raje pokopali.