Indonezijski policisti med telovadbo. Foto: Reuters
Indonezijski policisti med telovadbo. Foto: Reuters

Policiste tako budno spremljajo med dvotedenskim programom, deležni pa so tudi smernic nutricionistov in zdravstvenih strokovnjakov, je povedal tiskovni predstavnik Frans Barung Mangera. "Menimo, da izbrano osebje nima idealne teže," je še dodal ob tem in pojasnil, da je v skladu s policijsko oceno idealna teža policista višina v centimetrih minus 110. Torej, idealna teža 180 centimetrov visokega policista je 70 kilogramov.

Indonezija se zadnja leta spopada z velikim razmahom debelosti. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2016 ocenila, da je vsaj 28 odstotkov Indonezijcev, teh je 250 milijonov, pretežkih. Lani izvedena zdravstvena študija, ki je vključila 300.000 družin, je razkrila, da je debela skoraj petina odraslih. Sedeči življenjski slog in z oljem in sladkorjem bogata prehrana puščata posledice.

"Ker smo pretežki, smo manj okretni v službi in pogosto zbolevamo," je povedal eden izmed sodelujočih policistov Ivan Sutanto, ki je dodal, da se po izgubljenih 3,5 kilograma počuti veliko bolje.

Tiskovni predstavnik policije Mangera je napovedal, da bodo program verjetno razširili na celotno področje Vzhodne Jave. "Fizična forma je tista, ki odloča, ali je uradnik primeren za opravljanje službe."