Rikšarjem posel najbolj cveti v času monsunskega deževja. Foto: EPA
Rikšarjem posel najbolj cveti v času monsunskega deževja. Foto: EPA
V Kalkuti so pred kratkim odprli tovarno računalniških delov. Foto: EPA

Mestne oblasti načrtujejo, da bo v naslednjih petih mesecih z ulic Kalkute izginilo vseh 10.000 rikš, s katerimi so po mestu tekali ljudje.

To naj bi bil le eden od ukrepov, s katerim želi Kalkuta nekoliko popraviti podobo revnega in zanemarjenega mesta.

Rikše, ki jih vlečejo bosi moški, so v Kalkuto v začetku prejšnjega stoletja pripeljali Kitajci. Največ dela imajo rikšarji v času poletnega monsuna, ko je težko najti prosto rikšo, saj se meščani, ki si to lahko privoščijo, izognejo hoji po poplavljenih ulicah.

Na Kitajskem so "človeške" rikše prepovedali že davnega leta 1949, ko so oblast prevzeli komunisti. Kalkuta je danes eno redkih mest, kjer tovrstne rikše še vozijo. Kot vse kaže, pa jih bodo najkasneje čez pol leta nadomestile modernejše, bolj humane motorizirane rikše ali pa rikše, ki jih bodo poganjali kolesarji.

Kljub prenaseljenosti, komunalni neurejenosti in revščini se tudi Kalkuta, podobno kot veliko azijskih velemest, v zadnjih letih prebuja, vendar pa se v novih razkošnih nakupovalnih središčih, dragih restavracijah in kavarnah zbirajo predvsem predstavniki maloštevilnega bogatejšega sloja prebivalstva.