Foto:
Foto:
Med olimpijskimi igrami mali Kitajci ne bodo gledali risank. Očitno jih je že prevzel šport. Foto: EPA

Ministrstvo za radio, film in televizijo je namreč sprejelo zakon, ki prepoveduje tuje risanke v najbolj gledanem terminu med 17. in 21. uro. Kitajske otroke bodo tako v "prime-timu" zabavale domače risanke, ki bodo pred predvajanjem dobile dovoljenje kitajskih uradnikov. Ti bodo pregledali tudi vse animirane filme, ki so nastali v koprodukcije Kitajske in neke druge države.

Ščititi domače, a slabe producente
Oblasti trdijo, da bodo s tovrstno regulacijo zaščitile domačo industrijo, ki je lani proizvedla okoli 100.000 minut animiranih filmov. Kitajci želijo tako dati priložnost domačim producentom, na katere letijo kritike, da ne morejo konkurirati Američanom in Japoncem.

Dolga zgodovina cenzure risank
Cenzura risanih filmov na Kitajskem obstaja že skoraj 30 let. Leta 1981 se je na kitajskem tržišču pojavil prvi tuji risani film - Astro Boy. Priljubljenost te japonske risanke je strmo rasla, prav tako je bilo s preostalimi tujimi filmskimi proizvodi.

S priljubljenostjo tujih risank se je večala tudi regulacija. Ta je do zdaj dopuščala predvajanje tujih risanih serij pred peto uro in po osmi uri zvečer. Torej lahko otroci risanke gledajo eno uro prej, kot jih bodo po 1. maju. Takrat bo namreč začel veljati novi zakon.

Pred štirimi leti je začela veljati prva različica novorazglašenega zakona. Takrat so oblasti zapovedale, da mora biti na državni televiziji 60 odstotkov programa domače proizvodnje.