"Nehajmo se rokovati," je pozval nizozemski premier. "Lahko se dotaknete z nogo ali komolcem, ali se pozdravite na kakšen drug način (...), samo izogibajte se rokovanju," je tik pred koncem novinarske konference o razširjenosti novega koronavirusa na Nizozemskem poudaril tamkajšnji premier Mark Rutte.

Nizozemski premier se je spozabil in se hotel rokovati

Nato pa storil nekaj, česar ni nihče pričakoval: drugemu sodelujočemu na novinarski konferenci, vodji tamkajšnjega centra za nalezljive bolezni Jaapu van Disslu, je ponudil roko, ta pa mu jo je avtomatsko stisnil, v istem trenutku pa sta oba spoznala napako. "Oprostite, oprostite! Ne, ne, to ni dovoljeno," je v smehu dejal Rutte in van Dissla prosil, da poskusita še enkrat, tokrat s trkom komolcev.

Rutte je pozdrav s komolci demonstriral tudi z zdravstvenim ministrom Brunom Bruinsom. Foto: EPA
Rutte je pozdrav s komolci demonstriral tudi z zdravstvenim ministrom Brunom Bruinsom. Foto: EPA

Ameriška uradnica si je pred kamerami obliznila prst

Pred dnevi pa se je na podoben način osmešila Sara Cody, vodja oddelka za javno zdravje v okrožju Santa Clara v ameriški zvezni državi Kalifornija. Pred kamerami je namreč brala dolga in izčrpna navodila, kako se izogniti okužbi z novim koronavirusom. "Poskusite se vzdržati dotikanja svojega obraza, saj je eden izmed glavnih načinov za širjenje virusa dotikanje ust, nosa in oči," je med drugim dejala.

Nekaj minut pozneje pa si pri listanju svojega obsežnega čtiva "pomagala" tako, da si je obliznila prst, zaradi česar je v trenutku postala tarča posmeha, obdelan videoposnetek njenega nagovora (in oblizovanja prsta) pa si je na Twitterju ogledalo že skoraj osem milijonov ljudi.

Kritike pa so se usule tudi na kandidata za demokratsko predsedniško nominacijo Mika Bloomberga, ko je svet prejšnji teden obkrožil posnetek, na katerem si je postregel s kosom pice (pri čemer se je preostanka brez sramu dotikal z rokami), si ga stlačil v usta, si nato obliznil prste in se nekaj trenutkov pozneje dotaknil posode s kavo. Spodrsljaj je opazil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je hitro izkoristil priložnost in svojega potencialnega nasprotnika okrcal: "Ne liži svojih umazanih prstov! (To je) nehigienično in nevarno, tako zate kot za ostale."