Vsem tistim, ki bodo želeli v najdaljši noči v letu popiti kakšno šilce ali pivo, pa so predlagali
Vsem tistim, ki bodo želeli v najdaljši noči v letu popiti kakšno šilce ali pivo, pa so predlagali "preusmeritev" na katero izmed lokacij v prestolnici, kjer bodo gostinski lokali odprti. Foto: EPA

Za največje razburjenje javnosti je poskrbelo obvestilo organizatorjev - kantona Sarajevo in mestne uprave -, da bodo trgovski centri na Trgu BiH, kjer bo silvestrovanje potekalo, na zadnjo noč v letu zaprti. Na samem prizorišču pa bo prepovedana prodaja alkoholnih pijač, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vsem tistim, ki bodo želeli v najdaljši noči v letu popiti kakšno šilce ali pivo, pa so predlagali "preusmeritev" na katero izmed lokacij v prestolnici, kjer bodo gostinski lokali odprti. Obvestilo je na družbenih omrežjih sprožilo pravi plaz kritik, postalo pa je tudi del medijsko-političnih obračunov. Televizija srbske entitete Republike Srbske je tako v osrednjih informativnih oddajah poročala, da v Sarajevu pripravljajo silvestrovanje "po šeriatskem pravu".

"Mestne oblasti v mestu na Miljacki so letos uvedle prohibicijo. Vendar ne po zgledu ameriške iz 30. let preteklega stoletja, temveč po zgledu moderne bližnjevzhodne - šeriatske," je bilo objavljeno v komentarju ob anketi, v kateri so naključni mimoidoči v Sarajevu negativno komentirali takšno odločitev.

Predsednik vlade sarajevskega kantona Elmedin Konaković je na to odgovoril, da gre za ravnanje, ki je v skladu z zakonom o zbiranju na javnih krajih. Na silvestrovanju, ki bo organizatorje stalo nekaj več kot 100.000 evrov, bo prvič po 25 letih nastopil znani pevec iz BiH-a Dino Merlin. Največ bo stal prav njegov dvourni nastop. Konaković je ob tem dejal, da gre za zelo ugodno ceno, sploh glede na stroške, ki jih takšna praznovanja zahtevajo drugod.