Belo in Srečka so lani opremili s telemetrijskima napravama za sledenje. Foto: DOPPS
Belo in Srečka so lani opremili s telemetrijskima napravama za sledenje. Foto: DOPPS

Štorklja Bela se je že premaknila iz Šarm el Šejka in trenutno potuje proti severozahodu. Belo in Srečka so v projektu Leti, leti štorklja, ki se je začel med lanskim poletjem, opremili s telemetrijskima napravama za sledenje, s pomočjo katerih so sledili njuni selitvi na jug.

Strokovnjake sta štorklji presenetili že na začetku poti, saj sta se, čeprav sta iz istega gnezda, v tople kraje odpravili vsaka po svoji poti – Srečko čez Italijo in Bela čez Turčijo. Žal je bila pot uspešna zgolj za Belo, saj se je Srečko v Tuniziji najverjetneje zapletel v plastično vrečko in poginil.

Bela je prezimila v Šarm el Šejku, kjer so jo znanstveniki spremljali, kako je vsak dan delala samo krajše prelete nad letoviščem. S pomočjo kolegov so ugotovili, da je letela do bližnjega vodnega zajetja, ki pa je bilo precej onesnaženo, zato so se pojavile tudi skrbi za njeno zdravje.

Bela zdaj v Izraelu

Ob naznanitvi pomladi se je štorklja začela vračati proti severozahodu. Dr. Damijan Denac je pojasnil, da mlade štorklje po prvi selitvi na jug običajno v toplih krajih ostanejo do tri leta in se šele nato vrnejo v kraje, kjer so se izvalile.

Zato sicer niso čisto prepričani, kam bo Bela poletela tokrat – morda tudi samo do Turčije. "Morda pa se, četudi je še spolno nezrela, celo vrne v Slovenijo in se bo tukaj potikala okrog," še dodaja Denac.

Štorklja se zdaj v Izraelu, njeno pot pa je mogoče spremljati tudi po spletu.