Buckinghamska palača je priljubljena turistična postojanka. Foto: Reuters
Buckinghamska palača je priljubljena turistična postojanka. Foto: Reuters
Na posestvu bodo zamenjali vodovodne pipe, grelnike vode in električno napeljavo. Foto: Reuters

krila palače so tako že začeli odnašati več tisoč umetniških del, ur, lestencev in kosov pohištva.

Palačo, ki izvira iz 17. stoletja, je prva uporabljala kraljica Viktorija, praprababica kraljice Elizabete II., nazadnje pa so jo obnavljali v obdobju po drugi svetovni vojni, ko jo je poškodovalo bombardiranje nemške vojske.

Prenova domovanja britanske kraljice Elizabete II. bo potekala celo desetletje, vredna pa bo 419 milijonov evrov. Dela bodo financirana iz deleža, ki ga britanska kraljeva družina vsako leto prejme iz proračuna za vzdrževanje svoje posesti, vanj pa prispevajo davkoplačevalci.

Odstranili so zastarelo električno napeljavo
V vzhodnem krilu palače, ki gleda na ulico The Mall, bodo v prihodnjih dneh izpraznili več kot 200 sob. Iz šestih nadstropij bodo tako odnesli 200 slik, 40 lestencev, 100 ogledal, 30 ur, 200 knjig, 40 zgodovinskih kosov tekstila in 560 kosov drugega pohištva.

Nekatera najnujnejša dela v palači so sicer že izvedli. Kot poudarjajo kraljevi uradniki, je obnova palače neizogibna, saj bodo z njo med drugim preprečili možnost požara zaradi zastarele električne napeljave. Doslej so že odstranili 3000 metrov kablov, izdelanih iz indijske gume, ki so bili poškodovani na več mestih.

V Buckinghamski palači bodo v naslednjih desetih letih obnavljali eno krilo za drugim, postopno bodo obnavljali tudi državniške prostore in prostore za obiskovalce. Na koncu bodo prenovili severno krilo palače, kjer so kraljičini zasebni prostori.

Kje bo bivala kraljica?
V času prenove bosta kraljica in princ Filip ostala v palači, zamenjati bosta morala zgolj sobo. "Kraljica je izredno pragmatična, ostati želi v palači. Dejala je: 'Povejte mi, kam želite, da grem,'" je novinarjem dejal višji kraljevi uradnik.

Kraljičin soprog, princ Philip, ki je leta 1992 po požaru v Windsorskem gradu že sodeloval pri obnovitvenih delih, budno nadzira projekt prenove.

Kljub delom pa bo palača še vedno ostala odprta za obiskovalce, po običajnem urniku bo potekala tudi menjava straže.