Arnold s svojim slavnim sinom filmarjem. Foto: AP
Arnold s svojim slavnim sinom filmarjem. Foto: AP

Redko se zgodi, da človek tako močno vpliva na svet na toliko različnih načinov, kot je to v svojem dolgem in bogatem življenju storil Arnold Spielberg. Kot so ob družinski izgubi v izjavi za javnost povedali njegovi otroci Steven, Anne, Nancy in Sue, jih je oče "naučil raziskovanja, razširjanja svojega obzorja in prizemljenosti, a jih hkrati spodbudil, da sežejo do zvezd."

Spielberg se je rodil leta 1917 in je kot radijski operater sodeloval v drugi svetovni vojni. Prav očetove vojne izkušnje so najbolj zaznamovale slovitega filmarja Stevena Spielberga, da se je spopadel z vojno tematiko v filmih Reševanje vojaka Ryana in Schindlerjev seznam.

Računalniški inovator

"Ko pogledam mobilni telefon ali igralno konzolo, od najmanjšega žepnega računalnika do zmogljivega osebnega računalnika, si rečem: 'Moj oče in skupina genijev je začela vse to!'" je o zapuščini svojega očeta v intervjuju za Hollywood Reporter povedal Steven. Arnold je namreč poleg izjemnih karier svojih otrok navdihnil tudi razvoj prvih računalnikov.

Oglas za tip računalnika, ki ga je pomagal razviti Spielberg. Foto: Wikipedia Commons
Oglas za tip računalnika, ki ga je pomagal razviti Spielberg. Foto: Wikipedia Commons

Po vojni je zaradi svoje vloge pri radijski komunikaciji končal študij električnega inženirstva in se zaposlil pri podjetju General Electric. V podjetju je sodeloval pri razvoju enega prvih domačih računalnikov serije GE-200, ki je bil eden prvih računalniških modelov, namenjenih domači uporabi.

Razvijalci modela so pred svojimi vodilnimi skrivali dejstvo, da bo računalnik namenjen domači uporabi, in trdili, da razvijajo industrijski nadzorni sistem. Resnico so jim povedali šele tik pred začetkom proizvodnje, ko postopka ni bilo več mogoče ustaviti. Kljub prodajnim uspehom modela so se v podjetju odločili, da se ne bodo ukvarjali z novo tehnologijo računalnikov, in General Electric nikoli ni sodeloval v poznejši bitki med prvimi proizvajalci osebnih računalnikov.