Da bi razumeli prijaznost, bodo v okviru inštituta ubrali interdisciplinaren pristop. Foto: Reuters

Vprašanja, ki bodo predstavljala temelje dela novega inštituta, še zdaj zaposlujejo celo vrsto raziskovalcev na univerzi. Da bi razumeli prijaznost, bodo namreč v okviru inštituta ubrali interdisciplinaren pristop – lotili se je bodo z vidika evolucije, biologije, psihologije, ekonomije, kultur in sociologije.

Cilj prvega tovrstnega inštituta je opolnomočiti ljudi in navdihniti voditelje, da bi s pomočjo preučevanja dejanj, misli, občutkov in družbenih institucij, ki jih povezujemo s prijaznostjo, zgradili bolj človečne družbe.

"Naša vizija je, da bi vsi živeli v svetu, v katerem bi ljudje odkrili in izkazovali prijaznost, ki obstaja v vseh nas," je dejal soustanovitelj inštituta Matthew Harris. Kot je dodal, je potrebnih veliko raziskav, da bi odkrili, zakaj je prijaznosti v sodobnem svetu tako malo.

Dekan pristojnega oddelka univerze Darnell Hunt je medtem ponazoril, da želi inštitut "sredi trenutne svetovne politike, nasilja in razprtij služiti kot protistrup".

Znanstvene raziskave so v preteklosti že pokazale, da dejanja prijaznosti močno blagodejno vplivajo tako na telesno kot duševno zdravje.