Foto:
Foto:
V Mehiki ugrabitve predstavljajo velik problem, saj je veliko policistov podkupljenih.
Mehiški predsednik Fox se zavzema za varnejšo državo.

S pomočjo tega mikročipa bi ga lahko izsledili, če bi ga nekoč kdo ugrabil.

Rafael Macedo je še dodal, da ima velik del njegovega osebja tudi vstavljen čip, ki jim bo dal ekskluziven in varen dostop do nacionalne računalniške podatkovne baze za zločinske preiskave, ki so bile v ponedeljek v živo predvajane po televiziji.

"To je območje visoke varnosti, nujno potrebno je, da imamo dostop do omenjenih baz prek čipa, ki je težje odstranljiv," je Macedo povedal novinarjem. "Sistem je tukaj in jaz ga že imam. Namenjen je izključno za dostop, za varnost in za to, da me lahko izsledijo v katerem koli trenutku, kjer koli sem," je dodal in priznal, da čip "malce" boli.

Čip naj bi omogočal, da bi nosilca našli kjer koli v Mehiki, če bi bil ta napaden ali ugrabljen, je še izdal tožilec.

V Mehiki je ugrabljanje velika težava. Med letoma 1922 in 2002 je država doživela okoli 15.000 ugrabitev, druga na seznamu po ugrabitvah je po mnenju notranje ameriške razvojne banke zaradi vojne raztrgana Kolumbija.

Boj proti zločinu je v Mehiki nevarno delo, saj je tam veliko policistov podkupljenih, zato so politiki in preiskovalni novinarji večkrat ugrabljeni.

V državi je opaziti nenavaden vzpon težjega kriminala, kar je razvidno z naslovnic časopisov o morilcih in ugrabiteljih.

Predsednik države Fox pa se je zaobljubil, da bo poiskal razširitev, da bi uničili kriminal v državi, ki je z njim prepredena.

Sicer pa je junija pol milijona ljudi protestiralo proti vladnemu neuspehu v boju proti zločinu.