Vstop na prireditev je prost. Foto: TD Postojna
Vstop na prireditev je prost. Foto: TD Postojna

S tradicionalno že 22. prireditvijo Postojnčani skušajo prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti kraja, saj je Postojna bila postojanka in kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani.

Obrtniki bodo že v zgodnjih dopoldanskih urah predstavljali predmete, povezane s furmansko dejavnostjo, in njihovo izdelavo, predstavniki lovskih družin pa se bodo pomerili v pripravi najboljšega furmanskega golaža. Zvrstili se bosta tudi tekmovanje v diatonični harmoniki ter tekma agilityja za pse, postojnski ljubitelji starodobnikov pa bodo predstavili svoje jeklene konjičke.

Osrednji dogodek bo prav gotovo sprevod furmanov z vozovi, tovori in številnimi gosti, ki bo ob zvokih narodnih viž harmonikašev, Postojnske godbe 1808 ter taktu mažoretk iz Povirja iz središča Postojne krenil na osrednji prireditveni Park Postojnske jame.

Poleg "vsakdanjih" furmanov se med drugim obetajo prihodi vprežne ročne brizgalne, kočija z vozom za prevoz peska in težak furmanski voz z osemvprego, kakršne so uporabljali v času Ilirskih provinc. Prikazali bodo tudi prevoz sklepnega kamna za solkanski most, s štirivprego bodo predstavili furmanski prevoz železniških tračnic ter z dvovprego prevoz železniških pragov, prišli pa bodo tudi Martin Krpan in Bloški smučarji ter cesar Janez in minister Gregor z Blok itd. Najizvirnejše furmane z vprego in tovorom bodo tudi nagradili.

Vstop na prireditev je prost, obiskovalci pa bodo lahko poskusili številne domače dobrote ter različne furmanske golaže, klobase, pršut in druge dobrote. Manjkalo ne bo niti družabnih iger s praktičnimi nagradami in večerno zabavo s plesom.

Tudi letos bo mestni avtobus Furman brezplačno prevažal obiskovalce s središča Postojne na Furmanski praznik, tako da bodo obiskovalci lahko avtomobile parkirali že v središču mesta.